2024. május 3. - Tímea, Irma

Európa jegyében rendezik meg a hetedik "Paris-Plages"-t

A tengerparttá alakult párizsi Szajna-parton immár hagyománynak számító hetedik Párizs Plázst idén a francia EU-elnökség tiszteletére Európa jegyében rendezi meg a fővárosi önkormányzat.
2008. július 21. hétfő 20:32 - Hírextra

Az egy hónapon át 3 millió helyi lakost és turistát vonzó párizsi vízpart közel négy kilométeres szakaszán feltöltött kétezer tonna tengerparti homokot a kék és sárga európai színekben borítja el 450 nyugágy és 250 napernyő.


A 33 óriáspálmával és 1700 egyéb növénnyel díszített folyóparton egy 220 négyzetméteres, pancsolásra alkalmas medence és a La Villette park 1 kilométer hosszú víztározójából átalakított akvapark is várja a pihenni vágyókat, ahol ötezer négyzetméteren a vízi sportok kedvelői kajakozhatnak, kenuzhatnak vagy vízibiciklizhetnek.


A hétfő délelőtt óta látogatható Párizs Plázs ünnepélyes avatására az önkormányzat este koncertet szervez a Városháza előtti téren, ahol Európa himnuszát, Beethoven Örömódáját egy 120 tagú kórus kíséretében adja elő a főváros zenekari együttese. Idén először a nyitónapon este 8 órától a Marie- és a Sully-híd között kiterített három kilométer hosszú terítőre pedig közös piknikezésre hívja az önkormányzat a városlakókat.


A Párizs belvárosában a jobb parton kialakított háromfajta, egy homokos, egy füves és egy falécekkel borított plázs augusztus 21-ig tart nyitva. A város keleti részén található La Villette parkban pedig az először tavaly kialakított nyári pihenőrész idén tovább bővült: az akvapark mellett a homokos terület és a játszótér duplájára, 350 négyzetméterre nőtt, valamint egy hajón kialakított vendéglő is várja a pihenőket.


A Városháza előtti téren kialakított háromezer négyzetméteres parkban minigolfpálya működik egy hónapig. A plázson is lehet sportolni: rollerezésre, tajcsizásra és pétanque-ozásra is van kialakított hely, és idén először 12 fős csapatokban csocsózni is lehet.


A reggel 8-tól éjfélig nyitva tartó Paris Plázson péntek és szombat este többek között Keziah Jones, a The Shades és Raul Paz ad ingyenes koncertet. A nyár folyamán összesen negyven francia és külföldi zenész szórakoztatja a párizsi strandolókat.


Az ingyenes Paris Plázs kétmillió euróra becsült költségvetését az önkormányzat magánszponzorok bevonásával fedezi.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását