2024. május 14. - Bonifác

Eltemették Nemes Krisztián tűzszerészt

Katonai tiszteletadás mellett temették el az Afganisztánban hősi halált halt Nemes Krisztián tűzszerészt hétfőn falujában, a Győr-Moson-Sopron megyei Magyarkeresztúron.
2008. július 21. hétfő 20:27 - Hírextra

A posztumusz őrnaggyá előléptetett 32 éves katona július 12-én egy házi készítésű robbanószerkezet hatástalanítása közben vesztette életét Afganisztánban.


A magyarkeresztúri temetőben a közvetlen hozzátartozók, a rokonok mellett a falu lakói, továbbá a katonabajtársak a Budapest Díszzászlóalj kíséretében adták meg a végtisztességet a hősi halott katonának.


A gyászszertartáson megjelent a kormány és a honvédelmi tárca részéről Szekeres Imre miniszter, továbbá Havril András vezérezredes, vezérkari főnök és Tömböl László altábornagy, a Magyar Honvédség összhaderőnemi parancsnokságának vezetője. Jelen volt az államfő képviseletében Palásti Ferenc dandártábornok, a köztársasági elnök szárnysegédje, az Országgyűlés képviseletében Kontrát Károly, a honvédelmi és rendészeti bizottság tagja, valamint Wahid Monawar, Afganisztán bécsi nagykövetségének ügyvivője.


A temetésen Hajdu Gábor ezredes, a Magyar Honvédség I. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóaljának parancsnoka búcsúzott a hősi halott katonától. Az ezredes példaértékűnek nevezte Nemes Krisztián szorgalmát, kitartását.
"Áldozatos munkája nyomán életeket mentett robbanótestek hatástalanításával" - mondta.
Hajdu Gábor az elhunytra emlékezve azt hangoztatta: "maximalista önmagával, követelménytámasztó beosztottjaival szemben, igazi parancsnoki jellem volt".
Berta Tibor alezredes, a tábori lelkészi szolgálat katolikus szolgálati ágának általános helynöke Nemes Krisztiánt idézte, aki kiutazása előtt családjának azt mondta: katonáim vannak odakint, mennem kell.


"Nem más volt ez, mint a hazaszeretet nagyszerű példája és a tökéletes elkötelezettség a magyar honvédelem nemes ügye iránt" - tette hozzá Berta Tibor.
A búcsúbeszédek után a koporsón elhelyezett nemzetiszínű zászlót átadták Nemes Krisztián feleségének.


A koporsót a díszszázad sortüze kíséretében, a tűzszerész járművek szirénázása mellett helyezték a sírba, amelyet koszorúk sokasága borított el.
Az elhunyt katonát az egész falu gyászolja; a házak kerítésein fekete gyászszalagok lobogtak. Nemes Krisztián az édesanyját, a feleségét és három kiskorú gyermekét hagyta a Rába-közi településen.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását