2024. május 13. - Szervác, Imola

Tárlat a talajról

A talaj rejtélyes világának szentel egy speciális tárlatot az amerikai Smithsonian Intézet új tárlata, amely a földet komplex ökológiai rendszerként mutatja be.
2008. július 19. szombat 18:38 - Hírextra

"Rá akarjuk ébreszteni az embereket, hogy a talaj élő, lélegző entitás" - magyarázta a tárlat alapötletét Patrick Megonigal, az intézet talajökológusa, aki a kiállítás egyik kurátora volt.
Mint kifejtette, az amerikai kutatók a talaj 12 "rendjét" különböztetik meg, kezdve a tundra örökké fagyott földjétől a vulkanikus eredetű talajokig, s a sivatagok homokjáig. Ám ha a kategorizálásnál több adatot vesznek figyelembe, a "rendeket" 70 ezer talajsorozatra lehet bontani.
"Ez lélegzetelállító változatosság" - mutatott rá Patrick Megonigal.


Mint kifejtette, az embereknek a talaj alatt nem csupán a kertjükben lévő földet kell érteniük. Fel kell fogniuk, hogy a talaj bolygónk összes ökológiai rendszerének az alapja, amely ilyen vagy olyan módon, de befolyásolja a földi életet. Ezért épp olyan fontos, mint a víz vagy a levegő.
"A talaj számtalan, megfejtésre váró titkot rejt" - tette hozzá Patrick Megonigal.


David Montgomery, a Washingtoni Egyetem talajmorfológusa szerint bár jelenleg a globális felmelegedés jelenti a legnagyobb környezetvédelmi kihívást, ötven év múlva az emberiségnek igen komoly változásokkal kell szembenéznie, s ezek egyike a "talajba történő beruházások" lesznek.


Magyarázata szerint bolygónk számos térségében a talaj sokkal gyorsabb ütemben erodálódik, mint ahogy helyreállítódik.


"Általában adottnak tekintjük a talajt, szemünkben ez csupán sár. Nem szabad azonban szem elől téveszteni, hogy a talaj az élet egyik alapköve. A talaj képződik, erodálódik, átalakul, s ugyanúgy kell gazdálkodni vele, mint bármilyen egyéb természeti erőforrással

" - emelte ki David Montgomery.
Diana Wall, a Colorado Állami Egyetem talajökológusa szerint a talaj kémiai és fizikai tulajdonságai révén tisztítja meg a rajta áthaladó csapadékot.


Ami magát a tárlatot illeti, a kiállítás több részre tagolódik. Az otthon a talaj világában című szekció bemutatja a talaj és a kultúra összefüggéseit, a "minden alatt" elnevezésű rész pedig a talaj szerepét az urbánus, lakó és mezőgazdasági területeken.


Az érinthető talaj nevet viselő szekcióban az érdeklődők "közelebbi

ismeretséget" köthetnek a Washington területén fellelt két különféle típusú talajjal.
Az "óriáskép" címet viselő szekció globális áttekintést ad a világ különböző részein fellelhető talajokról. A világtérkép mellett az eligazodást egy interaktív számítógépes program is segíti, amely bemutatja a talaj globális kapcsolódásait.
A "séf kihívásai" elnevezésű szekcióban megismerhető, hogy ugyanazokból az összetevőkből miként állíthatók elő különféle tulajdonságokkal bíró talajok.


A tárlat látogatói videó segítségével megismerkedhetnek a talajjal, mint titkos alkotóelemmel, hiszen mindennapi tárgyaink ezreiben megtalálható, kezdve a festékektől a kerámiáig, a kozmetikai cikkektől az orvosságokig. Egy másik film segítségével pedig az érdeklődők detektívesdit játszhatnak, "a tök hátborzongató meggyilkolásán" keresztül nyomon követve a bomlás folyamatát.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását