2024. május 4. - Mónika, Flórián

San Fransisco a leginkább gyalogosbarát város

A walkscore.com ingatlanpiaci szakportál összesen 2508 nagyvárosi lakónegyedet értékelt annak alapján, hogy gyalogosan mennyire könnyen vagy nehezen megközelíthetőek az üzletek, vendéglők és más nyilvános helyek. 138 negyed több mint 90 pontot kapott a sz
2008. július 18. péntek 13:36 - Hírextra
Az egész várost értékelő gyalogospontszám (Walk Score) alapján összeállított ranglistát 86 ponttal San Francisco vezeti. A kaliforniai városban tízből kilenc ember gyalogosszempontból kiválónak számító, 70 pont feletti eredményt elérő környéken lakik, ahol autó nélkül is lehet boldogulni, és csupán 1 százalék lakóhelyén nem lehet kocsi nélkül élni.

A 83 ponttal a városlista második helyén álló New Yorkban 2 százalék él olyan negyedben, ahol autó nélkül a leghétköznapibb ügyeket sem lehet elintézni, és 86 százalék a hetvennél több gyalogospontot kapott környéken lakók aránya.

A lista harmadik helyén álló Bostonban (79 pont) már a lakosság három százaléka nem tudna lemondani az autóról akkor sem, ha akarna, míg az utolsó helyen álló Jacksonville-ben a lakosság 74 százaléka él olyan negyedben, ahol gyalog szinte semmire sem lehet menni.

A gyalogos bejárhatósági pontszámokat a walkscore.com saját fejlesztésű szoftvere állítja elő. Egy postacímet kell megadni, és a program a Google térképszolgáltatását felhasználva kiszámolja, hogy milyen távolságra vannak onnan a hétköznapi életvitelhez szükséges legközelebbi boltok és vendéglátóhelyek. A pontszám csak hozzávetőleges, tájékoztató adat, mert számos tényezőt - például a tömegközlekedési lehetőségeket és a terepviszonyokat - nem vesz figyelembe a szoftver.

A walkscore.com hosszú távú célja, hogy a gyalogospontszám bekerüljön az alapvető ingatlanpiaci adatok közé. "Valahogy úgy képzeljük, hogy az ügyfél felhívja a közvetítőt és elmondja, hogy keres 3 hálószobás, délnyugati fekvésű erkélyes lakást 85 körüli gyalogospontszámmal" - mondta Mike Mathieu, a portált üzemeltető cég alapítója.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását