2024. április 28. - Valéria

Rendőrvicc

Legyen egy napra közlekedési rendőr! – hirdette a BRFK sajtóosztálya és mi bedőltünk a dolognak. A budapesti rendőrség Hungária körúti „objektumában” kezdtük tehát a ma reggelt, és eltöltöttünk egy tanulságos délelőttöt a honi zsarutársa
2008. július 18. péntek 19:59 - Gedei Szilárd
Szóval reggel hét óra, a helyszín a lepukkant Közlekedésrendészeti Főosztály. Pontosak vagyunk, a portás azonban nem tud a sajtónyilvános ellenőrzésről, neki nem szóltak. Mondjuk ő nem is akar egy napra rendőr lenni, mert ő már amúgy is az, isten nem mossa le róla. Mindenesetre segítőkészen a sötét és nyirkos folyosókon át pillanatok alatt kivezet az udvarra, ahol már zajlik a reggeli eligazítás. Eligazítják az újságírókat is – meglepően nagy az érdeklődés a sajtó munkatársai között az egy napos rendőrösködés iránt. A kedélyek azonban hamar alábbhagynak, amikor kiderül, hogy az egyenruhások között senki sem tudja, ki is fog nyilatkozni. Végül is kerítettek erre a feladatra is embert, de erről majd később.



Elindultunk ugyanis ellenőrizni. Először a gyorshajtók jelentik a maroknyi rendőri erő és a háromszor annyi újságírói alakulat fő célpontját. Már legalább fél órája álltunk a Mogyoródi út mellett, de néhány sikeresen elvégzett fékerőellenőrzés kivételével nem történik semmi. Valahogy ma mindenki francosan óvatosan közlekedik, hiába várjuk, csak nem csipog a traffipax. Sebaj, addig legalább sztorizhat a traffis rendőr, de miközben az általa mért legnagyobb sebességtúllépéséről kérdezem, a főnökasszony csúnyán kezd el nézni. A főnökasszony ugyanis az ellenőrzés parancsnoka, aki bizony nem nézné jó szemmel, ha a beosztottja elfecsegne valami őrületesen nagy horderejű információt, mondjuk hogy az egyenruha alatt nincs rajta gatya. Azért kihúzom belőle, hogy ő mindössze 165 kilométerrel közlekedő személykocsit filmezett le eddig, igaz azt lakott területen.



Na most, ha a gyorshajtók megijedtek a csoportosan strázsáló zsaruhadtól, a Kerepesi úton a buszsávot használó autósok egyenesen nem is indultak el otthonról. Aki meg mégis, az már nagyjából egy kilométerről kiszúrta a sárga mellényes foltot az út mellett, és okosan bentebb húzódott eggyel. Ez van, megint büntetés nélkül maradtunk, de addigra – fél tíz körül járhatott az idő – legalább végre előkerült egy kinevezett nyilatkozó, aki már majdnem mondott is valamit. De tényleg. Nem azokat akarom én bántani, akik ott voltak és állták a sarat a hatóság részéről, hanem milyen idióta lehetett az, aki kitalálta, hogy „meghívjuk a sajtót, de nem kérdezhetnek”? Egy újságírónak azt mondani, hogy ne nagyon kérdezzen…

„Budapest egész területén végzi a Budapesti Rendőr Főkapitányság, illetve annak a Közlekedésrendészeti Főosztálya ezt az ellenőrzéssorozatot, amelyben részt vesz még a Nemzeti Közlekedésrendészeti Hatóság, valamint a Budapesti Polgárőrszövetség tagjai. Vizsgáljuk az autóbuszforgalmi sáv használatát, a mozgáskorlátozott parkolóhelyek használatának szabályosságát, illetve több helyen sebességellenőrzés van a főváros területén” – ennyit mondott a bedugult szócsőnek kinevezett főhadnagy, Soós Zoltán. Speciel ezeket az infókat talán csak a fogarasi Tesco bizonsági őrei nem tudták még, de azért jó, hogy legalább összefoglalva is leírhatjuk.



S hogy mi a célja – cél-cél, az újságírókat mindig a cél érdekli, a tévés kolléga is pont ezt kérdezte – szóval mi a célja az akciónak?

„Az akció célja az, mint bármely más ellenőrzésnek, a szabályok betartatása” – tette még hozzá az egyébként szimpatikus rendőrtiszt. Na, de aztán az igazi akció következett: a Fogarasi úti Tesco előtti placcon ugyanis már reggel óta a mozgáskorlátozottak parkolóhelyeit vizslatták a komor rendőri szemek. A hátborzongató és egyben komikus jelenetek az erre a célra fenntartott helyek betöltésénél alakultak ki, az ellenőrzésre induló két tiszt mögött ugyanis legalább egy tucatnyi újságíró tolongott véreres szemekkel, mire a bottal járó, kilencvenéves nénit ki tudták szedni hozzátartozóik a kocsiból. Hát, ő sem hamisított mozgássérült kártyát.



Amíg ott szobroztunk a bevásárlóközpont előtt, az egyik derék rendőrfélének még az is eszébe jutott, hogy megejthetné a hétvégén esedékes nagybevásárlását, ha már ott vagyunk és nem történik semmi. Teljesen igaza volt, de azért csak vártuk a csodát, hogy legalább egy valakit büntessenek meg. Na most, vagy a rendőreink fogtak ki rosszabb napot, vagy a pesti autósok lettek így hét végére angyalok, és csak úgy repkednek a csikorgú fogú rendőrök és újságírók feje felett. A Hungária körúton azért sikerült megállítani egy-két szabálytalankodót, de ott sem folyt vér, csak egy kis ejnye-bejnye. Akárhogy is, az akciók igazi nagy fogás nélkül zajlottak, semmi üldözés, semmi szirénázó rendőrautók. Persze ezt nem is vártuk, de azért valami kis gyorshajtás igazán leeshetett volna – legalább mutatóba, hogy leírhassam, hogyan is zajlik az ilyen. De nem. Érdemben ráadásul még mindig sötétség honolt a kékek részéről, a bájos sajtós-gyakornok kislány például semmivel sem tud kevesebbet az egészről, mint az illetékes fő-fő rendőrünk.

Szép lassan elérkezett a dél és én már nem akartam tovább közlekedési rendőr lenni, még egy napra sem. Sőt, még közlekedni sincs kedvem.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását