2024. április 27. - Zita

Rendőrök a vasúti átjárókban

Összesen mintegy 1.700, a vasúti átjáróban szabálytalankodót derítettek fel a június végén indult országos akcióban - közölte a rendőrség pénteken az MTI-vel.
2008. július 18. péntek 17:40 - Hírextra
A rendőrök és vasútőrök a KRESZ vasúti átjáróra vonatkozó rendelkezéseinek megtartását ellenőrizték, hogy csökkenjenek a balesetek. Az akcióban kiemelten ellenőrizték, hogy az autósok betartják-e a vasúti átjárókra meghatározott megengedett legnagyobb sebességet, és azt is, hogy figyelembe veszik-e a jelzőberendezések tilos jelzését.

Az ellenőrzés összesen tíz napján - a leginkább érintett - 15 megyében és a fővárosban a rendőrök 1.627 szabálysértőt derítettek fel, 1.196 esetben közigazgatási hatósági eljárást, 298 esetben pedig szabálysértési eljárást kezdeményeztek, továbbá 133 esetben helyszíni bírságot szabtak ki.

A legtöbb szabálysértést - 1.045-öt - azzal követték el, hogy túllépték a vasúti átjárókra megengedett legnagyobb sebességet (30 km/h lakott, 40 km/h lakott területen kívül).
Majdnem száz esetben az autósok a sorompórúd mozgása közben hajtottak a vasúti átjáróba, 53 esetben a fényjelző villogó piros jelzése ellenére hajtottak a sínekre.

További három esetben pedig a fényjelző berendezés nem működött, és a közlekedők nem tartották be a vasúti átjáróba hajtás erre vonatkozó szabályait, azaz nem álltak meg az átjáró előtt, hogy meggyőződjenek: nem jön a vonat.

Az objektív felelősség hatálya alá tartozó ügyekben a rendőrség közigazgatási hatósági eljárásokat indított.

Az objektív felelősség hatálya alá nem tartozó, de a KRESZ vasúti átjárókra vonatkozó egyéb rendelkezéseinek megszegése miatt összesen 232 esetben tettek szabálysértési feljelentést, szabtak ki helyszíni bírságot, illetve figyelmeztettek.

Az ORFK tájékoztatása szerint az elmúlt évben összesen 66 személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt vasúti átjáróban, amelyből minden harmadik halállal végződött, összesen 22-en vesztették életüket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását