2024. április 29. - Péter

Vádemelés a rendőr ellen

Bujtogatás miatt emelt vádat a hvg.hu portál információi szerint a Budapesti Katonai Ügyészség a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének (TMRSZ) főtitkárával szemben.
2008. június 16. hétfő 15:50 - Hírextra

Ács Tibor, a Budapesti Katonai Ügyészség szóvivője az MTI érdeklődésére annyit közölt: az ügyészség még májusban emelt vádat egy rendőr főtiszt ellen bujtogatás vétsége miatt. A szóvivő személyiségi jogokra tekintettel nem kívánta megerősíteni a hvg.hu értesülését, hogy Szima Judit, a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete főtitkára lenne a vádlott az ügyben.

Mint mondta, a Büntető törvénykönyv szerint aki katonák között az elöljáró, a parancs vagy általában a szolgálati rend vagy a fegyelem iránt elégedetlenséget szít, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A főtiszt ellen indított eljárást a Fővárosi Bíróság katonai tanácsa fogja elbírálni.

Szima Judit alezredes az MTI-nek azt mondta: még nem értesült hivatalosan a vádemelésről. Hozzátette: miután megkapta a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőjének az ellene indított méltatlansági eljárásról szóló értesítését, alappal feltételezte, hogy az ügyészség vádat emelt ellene.

"Ők ezek szerint előbb tudtak róla, mint én" - mutatott rá a TMRSZ főtitkára. Leszögezte: "nem követtem el bűncselekményt, éltem a szabad véleménynyilvánítás jogával, amelyhez egy szakszervezeti vezetőnek joga van".

Szima Judit "vérlázítónak" nevezte az eljárást, amellyel el akarnak hallgattatni egy szakszervezeti vezetőt, aki - mint hangsúlyozta - fel akarja tárni a rendőrségen belüli visszásságokat, vissza akarja állítani az állampolgároknak a rendőrségbe vetett bizalmát.

"Természetesen bízunk a független magyar bíróság ítéletében, de nem hagyjuk annyiban, később akár nemzetközi bíróság elé is visszük az ügyet" - jelentette ki.

Soczó László dandártábornok, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője megerősítette az MTI-nek, hogy méltatlansági eljárást indított Szima Judit alezredes ellen.

"A belső szabályzat alapján jártam el, ez ebben az esetben kötelező procedúra" - szögezte le. Hozzátette, hogy a megindított eljárást azonnal fel is függesztette, annak folytatását a bíróság ítéletétől teszi függővé.

Magyarázatképpen ismertette: két esetben kerülhet sor méltatlansági eljárás megindítására, ha a rendőr szolgálaton kívül olyan magatartást tanúsít, amely összeegyeztethetetlen rendőri mivoltával, vagy ha bűncselekményt követ el.

A TMRSZ internetes oldalán olvasható a Budapesti Katonai Ügyészség átirata a Tolna Megyei rendőr-főkapitányság vezetőjének; ebben azt írják: Szima Judit megalapozottan gyanúsítható a bujtogatás elkövetésével, mert a rendelkezésére még 2007 májusában felkerült a szakszervezet honlapjára három dokumentum, amely alkalmas arra, hogy a katonák között az elöljárók, illetve általában a szolgálati rend vagy a fegyelem iránt elégedetlenséget keltsenek.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását