2024. május 10. - Ármin, Pálma

Megnyílt a Lotz-terem

Az utasforgalom számára is megnyílt pénteken a Keleti pályaudvar indulási csarnokában a nagy értékű freskókkal díszített a Lotz-terem. Az átadáson Vörös Tibor, a MÁV Zrt. főépítésze elmondta, hogy a Lotz-terem felújítása a Keleti pályaudvar rekonstrukciój
2008. július 18. péntek 14:30 - Hírextra
A Lotz-teremben található 9 freskó közül nyolcat Lotz Károly festő készített Háború és béke, A bányászat, A kohászat, Kereskedelem, A hídépítés, A posta, A földművelés, A jólét címmel.
Egy freskót, A vasút allegóriája címűt Than Mór festő alkotta.

Az 1884. augusztus 16-án felavatott központi, későbbi Keleti pályaudvar többszöri átépítés, bővítés ellenére a mai napig megőrizte eredeti formáját.

A Keleti pályaudvar épülete a nemzeti kulturális örökség részeként a magyar állam tulajdonában lévő közlekedésépítészeti műemlék, amelynek egyik legértékesebb része a Lotz-termet is magába foglaló indulási csarnok.

A Keleti pályaudvar indulási csarnokának födémszerkezete 2001-ben meggyengült, le kellett zárni a forgalom elől. Ezt követően kezdődtek a felújítási munkák a műemlékvédelmi követelményeknek megfelelően. Az épülettömb felújításának építészeti tervezését az Első Magyar-Kanadai Építész és Mérnökiroda Kft. végezte Hajnal Zsolt Ybl-díjas vezető tervező irányításával.

A falkutatások és a restaurátori munkák tervezésére a Szabó Péter restaurátor-művész által irányított Reco Konzult Restaurátor és Tanácsadó Kft. kapott megbízást közbeszerzési eljáráson. A kivitelezésben részt vett a Laki Épületszobrász Zrt.

A Keleti pályaudvar indulási csarnokának felújítása két ütemben valósult meg: 2002 és 2004 között a födémszerkezet teljes cseréjét, a tetőszerkezet felújítását végezték el. 2006-ban kezdődtek meg a belső felújítások, köztük a belső vakolat megújítása, a csarnokot határoló téglafalazatok kiszárítása, a Lotz-terem freskóinak restaurálása, a gipszdíszek teljes felújítása, a hiányzó elemek pótlása, a korábban megsemmisült díszítőfestések teljes cseréje, az eredeti, faragott elemekkel díszített nyílászárók beépítése, az íves acélablakok teljes felújítása, a helyiségvilágítás cseréje, a díszkivilágítás kiépítése, a padlóburkolat cseréje vakvezetősáv beépítésével.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását