2024. május 3. - Tímea, Irma

Félrevezették a minisztert?

A nemzeti parkok területén lévő erdők kezelői joga a profitorientált erdőgazdaságoktól kerüljön át a nemzeti parkokhoz javasolta Szabó Imre zöldminiszter július 14-én. Hibás a javaslat és indoklása. A felkészítők félrevezették a minisztert?
2008. július 18. péntek 18:55 - Hírextra
Az erdész és faipari szakmai civil szervezetek megdöbbenéssel olvasták az MTI-nél július 14-én megjelent hírt, miszerint a KvVM miniszter az érintettekkel egyeztetés nélkül azt javasolta, hogy az összes nemzeti park védettségű erdő vagyonkezelése kerüljön át a nemzeti park igazgatóságokhoz (NPI). A közlemény szerint a javaslattal egyetértett Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter is.

A javaslat indokai: * Az átsorolás utáni fakitermelés csökkenés bevételkiesését pótolná a nemzeti parkok területén telepítendő új erdők széndioxid kibocsátási kvótájának eladása 30-40 milliárd forint értékben. * Az erdőgazdaságok legálisan végezhetnek tarvágást. * Az erdőgazdaságok vezérlő elve a profit.

A 206 ezer hektár nemzeti park erdő 87%-án az erdőgazdaságok gazdálkodnak, az erdészeti hatóság értékelése szerint jó, illetve kiváló minőségben. A NPI-ok hatósági jogköre 2006-tól megszűnt, azóta a cégekkel és tulajdonosokkal egyenrangú gazdálkodók a maguk területén.
A jelzett kvótaértéknek az összes erdő esetén is csak tört része adódik az Erdészeti Tudományos Intézet számításai szerint. Ráadásul az erdőkvóta forgalomképtelen: ellentételezésre alkalmatlan, valamint nemzeti park területen lényegében nem lehet erdőt telepíteni.

Tarvágni legálisan a nemzeti park erdőkben egyetlen gazdálkodónak sem lehet, kivéve ha ritkán éppen természetvédelmi érdekből teszik ezt, a Természetvédelmi törvénynek és az Erdőtörvénynek megfelelően, a természetvédelmi hatóság engedélyével. A gazdasági erdőkben is e törvények szabta korlátok közt, az erdőterveknek megfelelően végezhető legális fahasználat bármely erdőgazdálkodó által.

A nemzeti park erdőkben az erdőgazdaságok vezérlő elve nem a profit, hanem a közcélúság és a hatékonyság. A hatékony gazdálkodás szolgálja, hogy a közcélok teljesítése ne terhelje az adófizetőket. A természetvédelmi korlátozások miatti bevételkiesést és többletköltséget a cégek feljegyzik, de ezt senki sem ellentételezi. Az állami erdőgazdaságoknak és az általuk kezelt erdőknek is az állam a tulajdonosa a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács által: az állami akarat közvetlenül érvényesül.

A nemzeti park erdők vagyonkezelő váltásánál számolni kellene a bennük lévő, cégkönyvek szerinti vagyontárgyakkal, amit az átvevőnek sok százmillió forint értékben ki kellene fizetnie. Erről megfeledkeztek?
Örömmel vennénk Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter nyilatkozatát ez ügyben, mert társadalmi kapcsolati munkánkban eddig a leírt egyetértésére utaló jelet nem tapasztaltunk.

A javaslat több sebből vérzik. A felkészítők félrevezették miniszterüket, a helytelen javaslatot hibás indoklással igyekeztek alátámasztani?

További cikkek: www.fagosz.hu/fataj

Kiadó: Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség (FAGOSZ)
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását