2024. április 28. - Valéria

A kormány a felelős a súlyponti kórházak nehéz helyzetéért

A kisebbségi kormány, illetve korábbi SZDSZ-es egészségpolitikusok a felelősek a súlyponti kórházak nehéz helyzetéért, az intézmények eladósodásáért, a várólisták kialakulásáért - mondta Horváth Zsolt, a Fidesz országgyűlési képviselője pénteki budapesti
2008. július 18. péntek 11:54 - Hírextra
Az ellenzéki politikus azt mondta, az utóbbi időben egyre gyakoribb, hogy az egyik súlyponti intézmény egy másikba irányítja a beteget, ami szerinte nem a rossz betegellátás, hanem az ágazatból kivont 250 milliárd forint következménye.

Horváth Zsolt úgy látja, az intézményeknek meghatározott teljesítményvolumen-korlát (tvk) nemcsak kevés, hanem a rendszer erkölcsileg és orvosszakmailag is tarthatatlan, hiszen a beteget el kell látni, ugyanakkor bizonyos ellátási számon túl már az egészségbiztosító finanszírozza a költségeket.

"A tvk felborította a kórházak működését, a jelenlegi rendszer nem más, mint kormányzati behajtás" - fogalmazott a politikus.
Az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának fideszes tagja szerint a kormánynak az intézmények működéséhez szükséges minimumfeltételekhez kellene forrást biztosítani, nem pedig "ráküldeni" a kórházakra az ÁNTSZ-t.

Horváth Zsolt azt mondta, az egészségügyben változásra van szükség, és nyilvánvalónak nevezte, hogy a kisebbségi kormány nem képes az ágazat problémáját orvosolni.
Az Egészségügyi Minisztérium közleményben reagált az MTI-nek. Mint írják, Horváth Zsolt valótlanul állítja, hogy a teljesítményvolumen-korlát felborította az intézmények működését, hiszen a tvk 2004-es bevezetése óta az a tervezhető beavatkozásokra vonatkozik, a sürgősségi ellátásokat minden esetben finanszírozza a biztosító.

A tárca megjegyezte, hogy a súlyponti kórházak kijelölésével új, a szükségleteknek és a feladatoknak megfelelő ellátórendszer kialakítása kezdődött el, és ezt a rendszert az elmúlt egy év tapasztalatainak birtokában lehet és kell változtatni. Ebbe a teljesítményvolumen-korlátok vizsgálata ugyanúgy beletartozik, mint a megfelelő anyagiak biztosítása a súlyponti kórházak számára.

"A Fidesz nyilván nem gondolja komolyan, hogy a kórházak eladósodása a kisebbségi kormányzáshoz köthető, hiszen a rendszerváltás óta két alkalommal volt szükség a kórházak konszolidációjára: 1996-ban és 2002-ben, mindkét alkalommal jobboldali kormányt követően. 1996-ban 4 milliárdot, 2002-ben 2,8 milliárd forintot kellett a kórházak konszolidációjára fordítani" - olvasható a szaktárca közleményében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását