2024. május 3. - Tímea, Irma

Tizenévesen már lusták az amcsik

Tizenéves korukra jelentősen hanyatlik az amerikai gyerekek fizikai aktivitása - derült ki egy új felmérésből. Míg egy kilencéves gyerek egy nap átlagosan három órát mozog, 15 éves korára fizikai aktivitása hétköznapokon 49 percre csökken, hétvégén pedig
2008. július 17. csütörtök 10:39 - Hírextra
Összességében a fiúk valamivel aktívabbnak bizonyultak a kutatás során, átlagosan napi 18 perccel többet mozogtak a lányoknál.

A vizsgálat módszere egyedülálló volt abból a szempontból, hogy a kutatók nem a szülők elmondására alapozva vonták le következtetéseiket, hanem mozgásmérő eszközöket erősítettek a résztvevő ezer gyerekre, akiket 9, 11, 12 és 15 éves korcsoportra osztottak. Az eszközökkel mindenféle mozgást rögzíteni tudtak a kényelmes sétától kezdve a legintenzívebb sporttevékenységig.

Bár 13 éves gyerekeket éppen nem vizsgáltak, matematikai modellezés alapján a kutatók arra jutottak, hogy ebben a korban csökken le a napi aktivitás egy óra alá a fiúknál és a lányoknál egyaránt. A gyerekek 9 és 11 évesen még bőven legalább egy órát mozognak naponta, a 15 éves korosztálynál viszont hétköznapokon már csak 31 százalék, hétvégén pedig mindössze 17 százalék mozog minimum napi egy órát, ahogy az a kormányzati ajánlásokban is szerepel.

Az amerikai orvosi kamara lapjában megjelent új tanulmány szerzői azzal magyarázták ezt a drámai csökkenést, hogy egyre több iskolában szűnnek meg a hagyományos óraközi szünetek és a testnevelés órák, és a tinédzserek sportolás helyett szívesebben játszanak a számítógépen vagy tévéznek a barátaikkal.

A mozgásszegény életmód várhatóan felnőttkorra is megmarad, és súlyos, akár életre szóló egészségügyi problémákat vethet fel. A fizikai inaktivitás kapcsolatba hozható egyebek mellett a szívbetegségek, az elhízás, a magas vérnyomás és a cukorbetegség kialakulásával - figyelmeztettek a kutatók.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását