2024. május 2. - Zsigmond

Haverok, holding, mutyi?

A Debreceni Vagyonkezelő Zrt. vezetői és több helyi vállalkozás közötti megengedhetetlen összefonódást gyanítanak a helyi szocialisták - derült ki az MSZP két debreceni alelnökének csütörtökön tartott sajtótájékoztatóján.
2008. július 17. csütörtök 15:40 - Hírextra
Bassel Ferenc Zsolt és Varga Zoltán szerint "az elmúlt hónapok történései felvetették a gyanút, hogy a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. körül nincs minden rendben".

A Lycium Hotel, illetve az Airport-Debrecen Kft. szerződéseivel kapcsolatosan az MSZP debreceni szervezete már korábban aggodalmának adott hangot, miszerint a várost több százmilliós kár érte a holding magáncégekkel kötött szerződései következtében. Ezt a holding vezetői a sajtó hasábjain ugyan kategorikusan cáfolták, azonban ígéretükkel ellentétben, a későbbiekben mégis elzárkóztak attól, hogy a vitatott szerződésekbe betekintést engedjenek - mutatott rá Bassel Ferenc Zsolt.

Hozzátette: a holding vezetőinek a betekintés megtagadásakor adott ködös nyilatkozata, amelyben "a tulajdonos - ez esetben Debrecen város közgyűlése - érdekeinek védelmére" hivatkoztak, újabb kérdésekre, újabb gyanúra adott okot.

Vajon mit takargatnak a vagyonkezelő vezetői Debrecen nyilvánossága előtt? Nem mögöttes üzleti, üzlettársi kapcsolatok felszín alatt tartása indokolja-e a holding vezetőinek elzárkózását? - tette fel a kérdést a szocialista politikus.

Varga Zoltán szerint "egy gazdasági hetilap 2008.07.12-i tényfeltáró cikke pontot tett a találgatásokra".
"A legrosszabb gyanúnk igazolódott be. A lap által bemutatott 'kapcsolati háló' figyelmes szemlélő számára ismerős oligarchikus viszonyokat sejtet. Kiderül belőle, hogy a debreceni vagyonkezelő vezetőinek néhány tagja nagy valószínűség szerint nemcsak baráti, de üzleti, üzlettársi kapcsolatokat is ápol olyan cégek vezetőivel, tulajdonosaival, akikkel a vagyonkezelő több éve szerződéses viszonyban áll" - vélekedett Varga Zolán.

Az MSZP debreceni alelnöke szerint joggal merül fel a kérdés: igazak-e a gazdasági hetilap információi, miszerint a debreceni vagyonkezelő elnök-vezérigazgatója a Rábé-Porta Kft.-én keresztül közvetlen üzleti kapcsolatban volt annak a Nagymester Kft.-nek a tulajdonosával, aki a repülőtéri bontási-mentesítési munkák milliárdos szerződéseinek (melybe a betekintést meggátolták a holding vezetői) ellentételezéseként 65 éves bérleti jogot kapott a repülőtér környéki legértékesebb ingatlanokra.

Ezek a szerződések az Airport Debrecen Kft. és a Nagymester Kft. között mind szabályosságukban, mind értékükben jelenleg is vitatottak - állítja Varga Zoltán.
Feltette továbbá a kérdést: mennyiben etikus az, hogy olyan cégekkel köt milliárdos szerződést a Debrecen vagyonát kezelő részvénytársaság, amelynek tulajdonosai, vezetői nyilvánvalóan szoros üzleti kapcsolatokat ápolnak az igazgatóság tagjaival?

"Ezek után mivel kívánják igazolni a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. vezetői, hogy nem az önös érdek, a "haveri mutyi", hanem a tulajdonos - azaz Debrecen városának -, érdekei alapján köttetnek a holding szerződései a volt és jelenlegi barátokkal, üzlettársakkal? - zárta a kérdések sorát a szocialista politikus, reményét fejezve ki, hogy végre választ is kapnak a debreceniek ezekre a kérdésekre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását