2024. április 28. - Valéria

Gyorsítja ingatlan-eladási terveinek teljesítését a főváros

Jórészt az év második felére marad a fővárosi önkormányzat idei 17,4 milliárd forintos ingatlan-eladási tervének teljesítése, az első félévben ugyanis csak alig 1,4 milliárd forint bevétel származott 18 ingatlan eladásából - tudta meg az MTI csütörtökön f
2008. július 17. csütörtök 18:35 - Hírextra
Tájékoztatásuk szerint a városvezetés nemrég tudomásul vette Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettesnek az ez ügyben készített tájékoztatóját. Ebből kitűnt, hogy július végéig újabb 1,4 milliárd forintnyi bevétel már biztosnak tekinthető 26 ingatlan eladásából.

 Az előterjesztésében a főpolgármester-helyettes rámutatott arra, hogy a tavaly decemberben elfogadott új önkormányzati vagyonrendelet "az aktív vagyongazdálkodás szellemében íródott". A cél az, hogy a főváros élhessen az európai uniós pályázatok adta lehetőséggel, amihez önrészre van szükség. A főpolgármester-helyettes megállapította azt is, hogy jelenleg reálisan nehezen becsülhető meg, hogy szükség lesz-e újabb ingatlanokkal kiegészíteni az eladásra váró ingatlanok listáját ahhoz, hogy az idei bevételi terv teljesüljön.

Jelentős, 4,5 milliárd forint bevételre számít az önkormányzat több, III. kerületi Bécsi úti ingatlan hasznosításából. Az első félévben egyébként volt már több mint egymilliárd forintnyi bevétele a fővárosnak egy XI. kerületi ingatlan eladásából a Hosszúrét utcában.

Csaknem hárommilliárd forintnyi bevételt remél az önkormányzat kilenc olyan ingatlan eladásából, amelyeket korábban oktatási célra használtak. Mintegy 700 millió forintot terveznek sportcélú ingatlanokból. Ezek között van egy lőtér, a gázművek volt III. kerületi sporttelepe és egy szálló, valamint egy esztergomi kemping. A sportingatlanokból származó pénzt a városligeti műjégpálya rekonstrukciójához szükséges EU-támogatás önrészéhez csatolják.

A Budapesten tervezett olimpia kapcsán a X. kerületben több telket zároltak csaknem ötmilliárd forint értékben. Az előterjesztő megjegyzi, az, hogy csúszik az olimpia végső helyszíneinek kijelölése, hátrányosan érinti az ingatlanértékesítési tervek teljesítését.

A Fővárosi Közgyűlés múlt havi döntésével az eladásra szánt ingatlanok közé került a Flórián téri és a Csatárka úti üzletközpont. Az értékesítés előtt megvizsgálják a bérlővel terhelt eladás lehetőségét is.
Rövidesen a szakbizottságok elé kerül az a javaslat, hogy az Üllői út-Ferenc körút sarkán lévő épület, az egykori Mária Terézia laktanya ingyenes önkormányzati használati jogáról lemondjanak-e félmilliárd forintért. Egy operatív bizottság nemrég egymilliárd forintnyi értékben tárt fel újabb eladható ingatlanokat a gyermekvédelmi, a szociálpolitikai és az oktatási ágazatban. Ezek közül a legtöbb pénzt, mintegy 600 millió forintot, egy II. kerületi Völgy utcai volt gyermekvédelmi ingatlanért remélnek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását