2024. április 29. - Péter

Az OCÖ örül, hogy elutasították a népszavazási kérelmet

Magyarország nem ad teret és táptalajt a náci eszméknek, ezért utasította el az Országos Választási Bizottság (OVB) a Jobbik rasszista indíttatású népszavazási kezdeményezését - jelentette ki az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) szóvivője az MTI-nek csüt
2008. július 17. csütörtök 21:30 - Hírextra
Ifj. Bogdán János azzal kapcsolatban, hogy az OVB kedden a parlamenten kívüli pártnak a segélyezésről, a közmunkáról és a közbiztonságról népszavazást kezdeményező hét kérdéséből csak kettőt hitelesített, úgy fogalmazott: "üdvözöljük, hogy a választási bizottság a Magyar Gárda és a Jobbik rasszista kérdéseit elutasította".

Az OCÖ szóvivője hozzátette: ez a döntés további erőt és hitet ad számukra a már két éve tartó küzdelmükhöz, amelyet a szervezetük a rasszista, antiszemita nézeteket valló emberek és szervezetek ellen felvállalt.

Ifj. Bogdán János úgy fogalmazott: azért is üdvözlik az OVB döntését, mert így "visszaigazolást kaptak, hogy Magyarország nem lehet a náci eszmék táptalaja, ugyanis azok az emberek, szervezetek, így a Jobbik és a Magyar Gárda, amelyek ezt hirdetik, nem valók a közéletbe".

Vona Gábor, a Jobbik elnöke június végén jelentette be, hogy hét kérdésben országos ügydöntő népszavazást kezdeményeztek. A Jobbik elnöke akkor újságíróknak kijelentette: népszavazásukkal a munka és közbiztonság nemzeti minimumát akarják lefektetni, de hangsúlyozta, nem titkolt céljuk, hogy "megálljt parancsoljanak" a cigányság azon jelentős részének, akik úgy gondolják, "rájuk a törvények nem vonatkoznak, és munka nélkül, bűnöző életmódot folytatva akarnak élni".
Az OVB szerdai ülésén a Jobbik két népszavazási kérdését hitelesítette. Az egyik kezdeményezés szövege: "Egyetért-e azzal, hogy a szándékos bűncselekményt elkövető büntethető legyen, ha a cselekmény elkövetésekor 12. életévét betöltötte?" A másik kezdeményezés így szól: "Egyetért-e azzal, hogy a közoktatási törvény tegye lehetővé a súlyos fegyelmi vétséget elkövető tanköteles tanuló intézményből történő kizárását?"

Ahhoz, hogy népszavazást kezdeményezhessenek, kérdésenként 200 ezer aláírást kell összegyűjtenie a parlamenten kívüli pártnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását