2024. április 27. - Zita

Egyházak a magyar-szlovák barátságért

A közvetítők lehetnek a konfliktusoktól nem mentes szlovák-magyar viszonyban a két ország evangélikus egyházai, és ezzel tompíthatják a politikai feszültséget - mondta az MTI-nek adott interjújában Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) pü
2008. március 19. szerda 12:17 - Hírextra

A püspök szerint az utóbbi időszakban sokat javult a szlovák-magyar evangélikus egyházak közötti viszony, mert új, a magyar hívőkkel szemben toleráns szlovák püspököket választottak. Az új szlovák püspökök beiktatásukra meghívták magyar kollégáikat is, sőt az eperjesi püspök magyarul is megfogalmazta meghívóit, amelyre a magyarok szlovákul válaszoltak. Ez különösen annak fényében nagy előrelépés, hogy korábban Szlovákiában a magyarlakta egyházközségekbe magyarul nem vagy csak rosszul tudó papokat küldött a szlovák egyházvezetés, azokat a szlovák lelkipásztorokat pedig, akik megtanultak magyarul, áthelyezték.

Ez amiatt volt nagyon paradox helyzet, mert a protestantizmus egyik alappillére az anyanyelvi liturgia - hangsúlyozta. Fabiny Tamás püspök a szlovák-magyar kapcsolatok javulását abban is lemérte, hogy a Tessedik Sámuel Emlékévre előreláthatóan ellátogatnak a szlovák evangélikus püspökök, valamint a magyarországi szlovák nagykövet is, ezen kívül június közepén Pozsonyban tartják a négyévente megrendezett Közép-Európai Evangélikus Találkozót.

Pozitívumként értékelte, hogy az Evangélikus Élet című hetilapban időről időre megjelennek szlovák nyelvű cikkek, valamint a Magyarországi Evangélikus Egyházon belül egy szlovák referenst választottak, aki a magyarországi szlovákok lelkigondozásáért felelős. Ugyanezt a lépést várják a szlovák partnertől is.

Fabiny Tamás hangsúlyozta: az MEE egyre nagyobb gondot fordít arra, hogy élőbbé tegye a külföldön élő magyar testvérközösségeivel való kapcsolatát, ennek érdekében jött létre mintegy másfél éve a határon túli magyar evangélikusokat az anyaországiakkal összefogó Magyar Evangélikus Konferencia.

Elmondta, hogy a kolozsvári evangélikus püspökséggel hosszú távon az egyházunió tervét tűzték ki célul, amelynek első lépcsőfoka a teológusképzésben való együttműködés. A vajdasági magyar evangélikusságról Fabiny Tamás megállapította, hogy a szerb-horvát háború nagyban gátolta közösséggé szerveződésüket, ám a Magyar Evangélikus Konferencia őket is szívesen fogadja soraiba. Megemlítette, hogy a kárpátaljai evangélikusok elvándoroltak vagy beolvadtak az ottani református gyülekezetekbe, az ungvári evangélikus templom pedig sokáig súlyemelő teremként funkcionált, amit ma a baptista gyülekezet használ.

Beszámolt arról, hogy az ausztriai magyarok egyházi képviseletében előrelépés történt. A bécsi magyar nagykövetségen nemrégiben megtartották az osztrák és a magyar evangélikus püspökök találkozóját, ahol az ausztriai magyarok protestáns és katolikus képviselői is részt vettek.

A külügyekért felelős evangélikus püspök arról is beszélt, hogy mind több észak- és nyugat-európai, valamint tengerentúli magyar szórványközösséggel is felveszik a kapcsolatot. Az amerikai magyar evangélikusok meghívásának előreláthatóan októberben tesz eleget a püspök, az egyesült államokbeli Clevelandbe pedig, ahol az ottani magyarok esperesi központja van, ösztöndíjas egyetemi teológus hallgatókat is küldenek.

A nyugat-európai migráns közösségek - szemben az amerikaival - létszámukat tekintve másodvirágzásukat élik, a rendszerváltozás után itt munkát vállaló evangélikusok, akik között egyaránt van például orvos, diák és babysitter, megfelelő utánpótlást jelentenek az 1945 után és 1956-ban ide menekült magyarok számára - folytatta.

Fabiny Tamás szólt arról, hogy a Nyugat-Európában élő, hitüket gyakorló evangélikusok igénylik az óhazából jövő lelkészek szolgálatát és a hitéleti kiadványokat. Így jött létre mintegy ötven éve az Útitárs című lap, amelyet eddig Stuttgartban szerkesztettek, ám májusban a budapesti székhelyű Magyar Evangélikus Konferencia átvette az újság évi hatszori kiadását. A kiadványt Németországban, Angliában, Svédországban és a Magyarországgal szomszédos területeken is lehet kapni.

Beszámolt arról, hogy nemrég tett látogatásának köszönhetően a svédországi magyar evangélikus kolónia helyzete nagymértékben javult, ugyanis az uppsalai érsek, Anders Wejryd ígéretet tett arra, hogy figyelembe veszik a magyar egyháznak utalt egyházadót is, így a svéd egyház is teljes jogú tagnak tekinti őket. A közelmúltban megrendezett svédországi Magyar Protestáns Közösség konferencián az MEE arra kérte tagjait, hogy identitásuk megőrzése mellett nyissanak a svéd evangélikus egyház felé - közölte.

A viszonosság elve alapján a svédeknek - ahogy a finneknek is - rendszeresen van lehetőségük anyanyelvi evangélikus istentiszteletre a kelenföldi templomban, ahogy Norvégiában, Finnországban, Svédországban és Észtországban magyar lelkészek is vezethetik a liturgiát.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását