2024. május 7. - Gizella

Máris kiállítják a jövőnket

Az emberiség jövőjét mutatja meg egy kiállítás az olaszországi Riccionéban. Minden látható benne, amit eddig a jövőről elképzeltek művészek, írók, futurológusok: sokféle etnikumú városokat, a demokráciák összeomlását, űrutazásokat, földön kívülieket, űrko
2008. július 16. szerda 08:58 - Hírextra
Az ember mindig fantáziált arról, hogy mit hoz a jövő. A jövő története című tárlat azonban pontos dátumhoz kötődik, 2019-hez, amelyet a Philip Dick regényéből készített filmben, a Szárnyas fejvadászban mesélt el Ridley Scott. A soketnikumú városban, amelyet informatikai kódok és a biotechnika irányítanak, a jelenhez legközelebb álló jövővízió jelenik meg.

"A Szárnyas fejvadász a bejárati kapu az új érához, a film a múltból való átmenetet ábrázolja, azt a nagy paradoxont, 2000-t, amelyen úgy haladtunk át, hogy észre sem vettük" - magyarázta a La Repubblica című olasz napilapnak Sergio Brancató szociológus a szeptember 27-ig nyitva tartó kiállítás egyik szervezője.

A történet az Űrszekerekkel folytatódik, amely az űr meghódításáról szól, majd elérkezünk Robert A. Heilen és Isaac Asimov által megjósolt 50 000-hez, a végső jövőhöz, a Föld halálához és az emberiségnek a világegyetemben való feloldódásához.

A kiállításon külön szekció foglalkozik a földön kívüli antropológiával, a képzelet sokféle szülöttjével. Steno Ferluga asztrofizikus pedig összeveti a fantáziában élő jövőt a tudósok előrejelzéseivel, mivel a sci-fi által feltételezett jövőformák sohasem egészen véletlenek, vagy tudománytalanok. Mindabban, amit félelmek, álmok, vágyak és fóbiák között elképzelünk, megmagyarázhatatlanul mindig van egy kis valóság - írta a La Repubblica.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását