2024. április 25. - Márk

Huszonnyolc év múlva ütközhetünk egy aszteroidával

Egy ritkán látható dupla aszteroida haladt el bolygónk mellett, tőlünk 2 millió kilométerre, július 14-én. Két évtized múlva, 2029-ben pedig az Apofisz nevű aszteroida pályáját fogja módosítani a Föld, és ennek következtében 2036-ban akár össze is ütközhe
2008. július 16. szerda 07:46 - Hírextra
Nagyméretű dupla aszteroida repült el a Föld mellett július 14-én. A NASA által 2008BT18 szám alatt katalogizált égitestet januárban fedezték fel, és úgy fél mérföldre, azaz nagyjából 800 méterre becsülik a szélességét. A dupla aszteroida nagyobbik darabja 3 óra alatt fordul meg tengelye körül.

A két, együtt keringő szikladarab július 14-én volt a legközelebb, mintegy 2 millió kilométerre bolygónktól. Ez nagyjából hatszor akkora távolság, mint amennyire a Hold van tőlünk.

Az ilyen dupla aszteroidák általában úgy keletkeznek, hogy a napból kitörő energiák kettészelnek egy "hagyományos" kis égitestet. A legtöbb aszteroida a Jupiter övében kering. A Föld közelében elhaladó aszteroidák 15 százaléka dupla.

A 2008BT18-at a NASA "potenciálisan veszélyes" égitestnek minősítette, mivel nem lehet kiszámítani, a jövőben merre halad majd.

Az aszteroidák időről időre pályát változtatnak. A Föld azonban csak az Apofisz pályájának alakulásába szólhat bele a közeljövőben. Ugyanis 2029-ben, amikor az a Föld mellett fog elhaladni, bolygónk el fogja görbíteni az Apofisz Nap körüli pályáját.

Attól függően, hogy ez milyen hatással lesz az aszteroidára, van némi esélye, hogy az Apofisz 2036-ban összeütközik a Földdel. A tudósok várakozása szerint azonban még 2029-ben megsemmisül, például elpárolog az aszteroida.

Korábban egyébként az borzolta föl a kedélyeket, hogy miután a NASA 1:45000-hez becsülte az aszteroida becsapódási esélyeit, egy 13 éves német iskolás 1:450-re javította azt, és az Európai Űrhivatal, az ESA szerint az ő számításai bizonyultak helyesnek.

A fiú ugyanis figyelembe vette annak az esélyét is, hogy az Apofisz összeütközik a Föld körüli pályán keringő negyvenezer műhold legalább egyikével, miközben elhalad a bolygónk mellett 2029. április 13-án
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását