2024. április 25. - Márk

Elérasztja az országot a szemét

Lengyelország nyugati felét lassan elárasztja a Németországból származó szemét - írta a varsói Dziennik. Noha a lengyel környezetvédelmi hivatal tompítani igyekezett az újság állítását, az ügy botrányt kavart.
2008. július 16. szerda 06:39 - Hírextra
A varsói napilap a környezetvédelmi hivatal egy munkatársától arról értesült, hogy nyugat-lengyelországi mezőkön és erdőkben jelentős mennyiségű német szemétre bukkantak.

Miután Lengyelország is csatlakozott a shengeni szerződéshez, megszűnt a határforgalom ellenőrzése, és így szabaddá vált az út az illegális szemét előtt is - írta az újság. Eddig 3 ezer tonna illegálisan lengyel földre érkezett német háztartási szemetet tudtak azonosítani, és így máris lépéseket tettek a visszaszármaztatásra.

A két ország között aláírt szerződésekre hivatkozva a lengyel környezetvédők most rendszeresen járják a két ország határ menti vidékeit, és bizonyítékot keresnek az ott talált szemét eredetének megállapítására. Eddig két esetben sikerült német cégeket rákényszeríteni a titokban Lengyelországba vitt szemét hazaszállítására.

A varsói környezetvédelmi hivatal elnöke azonban tagadta, hogy a shengeni szerződéshez történt csatlakozás óta elárasztaná a német szemét Lengyelországot. Mint fogalmazott, inkább egyedi esetekről lehet beszélni.

Békülékeny nyilatkozata alighanem kapcsolatban áll azzal, hogy Varsónak a hulladék újrafeldolgozása terén Németország a legfontosabb kereskedelmi partnere, és ebből jelentős anyagi bevétele származik a lengyel gazdaságnak.
Forrás: inforadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását