2024. május 19. - Ivó, Milán

Dél-Európa: lezárva!

Egyre kevesebb illegális bevándorló érkezik Európába. Az olaszok, spanyolok és görögök jól jártak, viszont a kelet-közép-európai tagállamok (köztük Magyarország is) még nem szabadult meg az áradattól.
2009. július 16. csütörtök 18:49 - Kesjár Norbert
Az Európai Unióba irányuló illegális bevándorlás intenzitása az utóbbi időben csökkenő tendenciát mutat. A gazdasági válság hatására ennek pont az ellenkezőjére lehetett volna számítani. A déli uniós tagállamok azonban az utóbbi hónapokban bevezetett példátlanul szigorú intézkedésekkel megállították a rohamot.

Az EU illetékes igazgatósága, a Frontex adatai szerint az idei első negyedévben „csupán” 20 ezer illegális bevándorló érkezett az EU-ba, a tavalyi 24 ezerrel szemben.

Kevesebben érkeznek a tengeren

A tengerbe velük!
A szélsőségesen nacionalista Brit Nemzeti Párt elnöke, Nick Griffin egyszerű megoldást ajánlott az illegális bevándorlás visszaszorítására. Griffin közölte: pártja szerint csak azzal állítható meg a bevándorlás, ha néhány, menekülteket szállító hajót elsüllyesztenének és a menekülőknek pedig mentőtutajokat dobnának, amelyekkel visszamehetnek Líbiába. A pártelnök szerint Európának előbb-utóbb le kell zárnia a tengeri határait is, ellenkező esetben „elözönli a harmadik világ”.
Forrás: bbc.co.uk
Gyakorlatilag az összes afrikai és ázsiai országból érkeznek bevándorlók Európába. Az elmúlt években, ha illegális bevándorlókról volt szó a hírekben, akkor általában alkalmi úszóalkalmatosságokon (amelyek inkább lélekvesztők) a Földközi-tengeren keresztül Olaszországba, Spanyolországba és Görögországba érkező szegény, főleg afrikai embereket mutattak a híradások.

A tény a sztereotípiákkal szemben az, hogy a bevándorlók mintegy 8 százaléka érkezik a Földközi-tengeren, a többiek a szárazföldön, Kelet-Európa felől érkezi az EU-ba.
Mégis, a déli uniós országok (elsősorban Olaszország) szigorítottak a szabályokon és nem a kelet-közép-európai tagállamok.

Az illegális bevándorlók jelentős része „semmi nélkül”, azaz pénz és szaktudás nélkül választja új hazájának a vén kontinens valamely virágzó államát (pl. Hollandiát vagy Nagy-Britanniát), s viszonylag kevesek rendelkeznek egyáltalán valami szakértelemmel. Szaktudás hiányában eddig sem volt sok esélyük a munkába állásra, a gazdasági válság hatására azonban a lehetőségeik a minimumra csökkentek.

A gazdasági válság tehát alaposan felpörgeti az európai munkanélküliséget, így alig marad munka az illegális bevándorlóknak. Így ők ugyanolyan szegény, sőt rosszabb, szinte koldussorsra jutnának itt, mint otthon. Emiatt eleve sokan már útnak sem indulnak.

A Frontex igazgatóhelyettese ezt megerősíti, mert szerinte is annak köszönhető a 16 százalékos visszaesés, hogy a válság miatt egyre kevesebb potenciális bevándorló bízik benne, hogy állást találhat a közösség területén.

A végül útra kelők pedig sokkal kisebb szerencsében bízhatnak, mint eddig. Olaszország ugyanis drámai mértékben megszigorította az idegenrendészeti törvényt. A bejelentett munkahellyel nem rendelkező illegális bevándorlókat igen komoly pénzbírsággal és fogva tartással is sújthatják a jövőben a hatóságok. A Berlusconi-kormány persze nemcsak a már az országban tartózkodókat igyekszik „jobb belátásra bírni”, hanem nagyobb gondot fordít a megelőzésre is. A minap az egyik legjelentősebb „forrásországgal”, Líbiával kötöttek olyan szerződést, amely a jövőben lehetővé teszi, hogy az olasz haditengerészet és parti őrség visszafordítsa a bejutni próbálók hajóit. (Líbia a fő kiindulópontja az Európába tartó, jórészt a Szaharától délre fekvő országokból érkező menekülteknek, akik közül tavaly 37 ezren értek partot Olaszországban, 75 százalékkal többen, mint az előző évben – jelentette a BBC.)

Az intézkedések meghozták a remélt eredményt, mert az EUbusiness hivatkozott statisztikái szerint a január 1. és július 5. közötti időszakban a Szicíliába érkezők száma 54, a Szardínia szigetére érkezőké pedig 56 százalékkal csökkent.
Forrás: HírExtra/BÁH/eubusiness.com/cnn.co.uk

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását