2024. április 30. - Katalin, Kitti

Az Alkotmánybíróság dönt a parkolási perekről

Az Alkotmánybíróságon vérezhet el az a jogszabályváltozás, amely kötelezővé tette az egy éven túl megindított parkolási perek megszüntetését.
2008. július 16. szerda 07:20 - Hírextra
Sorban fordulnak az Alkotmánybírósághoz a bírók, miután a polgári perrendtartásról szóló törvény, illetve néhány más jogszabály változása miatt a bíróságoknak el kell utasítaniuk az egy évnél régebbi parkolási díjtartozással összefüggő kereseteket.

A testület várhatóan már ősszel dönt a beadványokról. Az Emberibb Parkolásért Mozgalom főtitkára, Murányi József megdöbbent ezen a gyorsaságon; mint az InfoRádióban elmondta: ők már nyolc éve hiába bombázzák beadványokkal az Alkotmánybíróságot.

Úgy vélik ugyanis, hogy a parkolási cégeknek nincs joguk díjakat beszedni - főleg úgy, hogy azok magáncégekhez folynak be -, hiszen az egy közigazgatási eljárás, amelyet csak hatósági személy végezhet el.

A Magyar Parkolási Szövetség ellenben azt várja az Alkotmánybíróságtól, hogy a testület semmisítse meg az egy éven túl megindított parkolási perek megszüntetésére kötelező jogszabályt. Ez a törvény jelentős károkat okoz az önkormányzatoknak is - mondta az InfoRádióban az 51 parkolócéget tömörítő szövetség titkára, Bubb László.

Mint ismeretes, június végén a Budapesti Rendőr-főkapitányság vesztegetés megalapozott gyanúja miatt nyomozást rendelt el, mert a Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft. egyik volt parkolóőre nyolc társával együtt azt állította: parkolási díj helyett fix összeget szedtek mintegy ezer autóstól, és ebből feletteseiknek is adtak.

Ezzel összefüggésben most két fővárosi politikus, a KDNP-s Bagdy Gábor és a fideszes Hutiray Gyula ismét önkormányzati vizsgálatot követel, valamint azt, hogy a parkolási társaság tulajdonosi jogai kerüljenek a gazdasági bizottsághoz. Demszky Gábor főpolgármester azonban nem tartja célravezetőnek, hogy a rendőrségi eljárással párhuzamosan önkormányzati vizsgálat is legyen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását