2024. április 28. - Valéria

Sátoros Ünnep

Sátoros ünnep elnevezéssel önállóan szervez összművészeti fesztivált Monostorapátiban július 26. és augusztus 2. között a Marom Budapest; a progresszív zsidó kultúrával foglalkozó non-profit szervezet az előző két évben a Művészetek Völgye keretében, idén
2008. július 15. kedd 14:40 - Hírextra
A Király utcai Sirály kölcsönzi nevét a monostorapáti szabadtéri színpadnak, a fesztivál másik helyszíne a község művelődési háza lesz, amely termeit és kertjét is megnyitja a Sátoros ünnep idejére.

Schönberger Ádám tájékoztatása szerint az önállósághoz 5 millió forintnyi forrást sikerült összegyűjteniük alapítványoktól és magánszemélyektől.

Hiányzik még azonban egy jelentős összeg az úgynevezett infrastrukturális létesítmények (például mobil vécék, tusolók) működtetéséhez, ezért - eredeti elképzelésükkel szemben - nem tudják ingyen adni a belépőket, egy-egy jegy ezer forintba kerül majd.

Így is számos önkéntes vállalt munkát, a külföldről érkezők többsége nem kér honoráriumot, mások mérsékelt gázsit fogadnak el.

Monostorapáti község lakói is igen segítőkészek - hangsúlyozta a szervező, hozzátéve, hogy a csatornázás befejezését a fesztivál kezdetére időzítik.

A zenei programok sokrétűek, világzene, dzsessz és zsidó zene szól, de - jegyezte meg Schönberger Ádám - olyan feldolgozásban, ami kortárs, a fiatal generációhoz közelálló interpretáció. Fellép az Izraelből érkező Laroz Sound System, amely nemrég a Corvin-tetőn aratott hangos sikert. Vendégük lesz a különleges hangzású francia Anakronic Electro Orkestra és Londonból a híres Emunah.

Természetesen számos magyar együttes gazdagítja a kínálatot: fellép a Specko Jedno, a Zuboly, a Csókolom, a Grencsó Bio Kollektív, a Nigun és a VII. és XIII. kerület határmezsgyéjén szerveződött Hagesher, amelynek szólistája Szalóki Ági.

 A koncerteket zenei workshopok egészítik ki, Bob Cohen egy jiddis zenei konferenciáról, Weimarból érkezik néhány muzsikus társával, és Párniczky András is vállalt műhelymunkát.
A színházi workshopot Andrew Hefler vezeti, ő improvizációs technikákat mutat be.

A Budapesti Zsidó Színház, amely a soproni Volt Fesztiválon két díjat is elnyert, a Jónás könyve és a Hunkrunk, avagy szemérmes nem tanul című előadásokat viszi Monostorapátiba. A TÁP Színház pedig antirasszista etűdjét mutatja be.

A táncprogramok nézői a tradicionális zsidó tánc és a kortárs mozgásművészet termékeny találkozásának szemtanúi lehetnek, de részt vehetnek a műhelymunkában is.

Schönberger Ádám a fesztiválra tervezett kerekasztal-beszélgetésekről szólva úgy vélte: a zsidó kultúra és az arról alkotott kép átalakulóban van.

Ő maga pozitív változást észlel - jegyezte meg, kiemelve, hogy Monostorapátiban Kornis Mihály, György Péter, Schiffer András, Nádasdy Ádám és a Közép-európai Egyetem, valamint a Magyar Tudományos Akadémia judaisztikai kutatócsoportjának munkatársai ütköztetik majd véleményeiket e kérdésről.

Susánszki Eszter szervező hozzáfűzte: fontos cél a folytonos párbeszéd, mint a zsidó kultúra központi elemének hangsúlyozása.

Jövőre még tágabb európai kontextusban szeretnék megrendezni a fesztivált, érdeklődő partnerek máris mutatkoznak például Nagy-Britanniából.

A zsidó vallásban a sátoros ünnep a termés begyűjtésének örömünnepe, a sátorra való utalás a pusztai vándorlás emlékét idézi.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását