2024. április 19. - Emma

Fidesz-elnökség a Mikola-kijelentés utáni helyzetről

A Fidesz elnöksége Mikola István kijelentésével nem, ám az ennek kapcsán keletkezett helyzettel foglalkozott - mondta Varga Mihály, a párt alelnöke a keddi elnökségi ülést követő sajtótájékoztatón, egy kérdésre válaszolva.
2008. július 15. kedd 16:15 - Hírextra
Mikola István véleményt mondott, szemben a pártból azóta kizárt fideszes politikusokkal, akik viszont a párt irányvonalával ellentétes döntést hoztak - fogalmazott Varga Mihály.
Mint mondta, a Fidesz egészségügyi szakpolitikusa, az Orbán-kormány egykori minisztere nem ment szembe pártja országos választmányának határozatával, hanem olyan kijelentéseket tett, amelyek félreértésekre adhatnak okot. Ezzel szemben - tette hozzá - Heves polgármestere a Fidesz országos választmányi határozata ellenében hozott döntést.

Mikola István július elején Kiskunhalason azt mondta, helye van az egészségügyben a magántőke bevonásának szakmai vállalkozásokon keresztül, megfelelő korlátokkal. Ezt mi egzisztencia-vállalkozások, szakmai vállalkozások formájában látjuk lehetségesnek - közölte a Fidesz országgyűlési képviselője a négy évvel korábban működtetésre magánkézbe adott kiskunhalasi kórházban tartott Semmelweis napi ünnepségen. Ezen egyébként Kökény Mihállyal, az MSZP egészségügyi szakpolitikusával együtt vett részt.

A volt egészségügyi miniszter arról is beszélt, örömmel látja, hogy "az önkormányzat bekeményített, újabb és újabb feltételeket szab az egyébként jó szándékú vállalkozónak, annak érdekében, hogy a lakosság ellátása még teljesebben, jobb szinten, magasabb szinten valósulhasson meg".

A Fidesz Heves megyei választmányának elnöksége a közelmúltban zárta ki a párt tagjainak sorából Csáki Zsigmondot, Heves polgármesterét és Magyar Istvánt, az egri pártszervezet elnökét. A kizárásra azok után került sor, hogy a Csáki Zsigmond vezette jobboldali többségű önkormányzat pályázat alapján magánkézbe adta a hevesi rendelőintézet működtetését, a pályázat nyertese pedig az Agria Ügyelet Kft. volt, amelynek egyik tulajdonosa Magyar István, a Fidesz egri elnöke.

Varga Mihály ezzel kapcsolatban kedden azt mondta, a két ügyben végső döntés még nincs, az érintettek fellebbezhetnek.
Az alelnök közölte: a Fidesz választókerületi elnökei és polgármesterei újra megkapják azt az országos választmányi határozatot, ami az egészségpolitikai kérdésekben "útjelző táblaként szolgál" ahhoz, hogyan kell a Fidesz álláspontját ismerve döntést hozni.
Varga Mihály megismételte pártja álláspontját, miszerint lehetőség van arra, hogy a magántőke bekerüljön az egészségügybe, ám csak szabályozott formában, a kiskapuk bezárásával, úgy, hogy a magántőke ne kerüljön többsége egészségügyi területen.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke kedden a Habis László egri polgármesternek írt nyílt levelében kiemelte: a magántőkének csak szakmai alapon, szigorú korlátok mellett, a közösségi tulajdon többségben maradása esetén van helye az egészségügyben.

Azzal kapcsolatban, hogy Matolcsy György, az Orbán-kormány egykori gazdasági minisztere a Népszabadságnak adott hét eleji interjúban konkrét adóváltozási elképzelésekről beszélt, Varga Mihály a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a Fideszben jelenleg három gazdaságpolitikai anyag is készül, amelyek részben egymással is vitatkoznak. Hozzátette: a párt vezető testülete a megfelelő időben áttekinti, mérlegeli a javaslatokat.

Matolcsy György a lapinterjúban azt mondta, ötkulcsos forgalmi adóra és egykulcsos személyi jövedelemadóra van szükség Magyarországon. A volt gazdasági miniszter szerint a jövedelem adóztatása helyett a fogyasztás adóztatása felé kell haladni. Szerinte a jövedelmek mostani 40 százalékos adóterhe helyett 25-30 százalék körüli újraelosztásra van szükség.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását