2024. április 19. - Emma

Első SOS Talent koncert

Az SOS Talents Alapítvány első budapesti koncertjét rendezi szombaton délelőtt a Régi Zeneakadémián. Két versenygyőztes tizenéves, Alexandra Masaleva orosz és Szokolay Ádám Zsolt magyar növendék Beethoven-, Mendelssohn-, Chopin-, Prokofjev-, Bartók-, Fark
2008. július 15. kedd 18:34 - Hírextra
Szentpéteri Gabriella felidézte, hogy Michel Sogny francia-magyar származású zongoraművész, tanár és zeneszerző hozta létre az SOS Talents Alapítványt. A művész ma Svájcban él, és olyan fiatal, 8-14 éves zongoristákkal foglalkozik, akikben látja még a fejlődőképességet.
2007 augusztusában magyar növendéke is lett az alapítványnak Szokolay Ádám Zsolt 11 éves zongorista személyében, aki a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem különleges tehetségek osztályának növendéke. A fiatal magyar tehetség a Párizsban rendezett SOS Talents gálaesten már bemutatkozott Európa tévénézőinek, akik a koncertet a Mezzo csatorna közvetítésében 37 országban láthatták.

2008 májusa óta Vida Mónika Ruth, a budapesti II. kerületi Járdányi Pál Zeneiskola hatodik osztályos (12 éves) tanulója is az alapítvány növendékei közé tartozik.

Mindketten indultak az Országos Szolfézs és Népdaléneklési versenyen, amelyen Szokolay Ádám Zsolt első, Vida Mónika Ruth pedig második díjat szerzett. Néhány héttel ezelőtt a budapesti Nemzetközi "Chopin+..." Zongoraverseny első kategóriájában, a 10-12 éves korcsoportban Szokolay Ádám Zsolt első díjat kapott, elnyerte a zsűri lengyel elnökének különdíját Chopin-művek előadásáért, és egy másik különdíjat a Schubert-mű tolmácsolásáért. Vida Mónika Ruthnak második díjat ítéltek és különdíjat a Bartók-mű előadásáért.

Az SOS Talents Alapítvány kedvezményezettjei képzési ösztöndíjban részesülnek, így Michel Sogny mellett, az általa kifejlesztett módszerrel tökéletesíthetik zenei tudásukat. A kiegészítő képzéseken Genfben és Arzier-ban tanulnak, mesterkurzusokon meghívottként szerepelhetnek Svájcban és Európában. Lehetőségük nyílik arra is, hogy az alapítvány javára rendezett koncerteken bemutatkozhassanak, és így könnyebben hozzászokjanak a színpadhoz és a közönség jelenlétéhez.

Michel Sogny zenei tanulmányait a párizsi Tanárképző Főiskolán végezte, de master diplomát szerzett pszichológiából, okleveles irodalomtanár és a filozófia doktora. 1972-ben a francia Liszt Ferenc Társaság létrehívásában alapító tagként vett részt Liszt dédunokája, Blandine Ollivier de Prévaux oldalán. 1975-ben adta ki Az alkotói mámor Lisztnél című könyvét a Buchet-Chastel kiadónál.

1974-ben, Párizsban alapította meg saját iskoláját, újító módszerét a XX. század legnagyobb zongoristái köszöntötték, köztük Cziffra György. Tanítási módszerét 1985-ben bevezették a Nemzetközi Munkaügyi Hivatalnál (BIT).
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását