2024. április 25. - Márk

Retrokommunizmus

Egyre több német gondolja, hogy a kapitalizmust még mindig Marx magyarázza meg érthetőbben, mint sok, a globalizáció és a szabad piac által megzavart modern teoretikus. Ezért lesz ismét népszerű A tőke - vélekedik Jörn Schütrump, a berlini Karl Dietz kiad
2008. július 14. hétfő 07:39 - Hírextra
A kiadó, amely az NDK idejében a kommunista párt irányított, öt évvel ezelőttig néhány százat adott el évente Marx klasszikus művéből. Schütrumpf, mint azt a Süddeutsche Zeitung című német napilapnak elmondta, 2007-ben vette észre, hogy az előző évhez viszonyítva megduplázódott az eladott kötetek száma. Ez év májusában háromszor annyit vásároltak meg belőle, mint 2007 első öt hónapjában, és az év felének elteltével már közelít A tőke a kétezres eladott példányszámhoz.

Az előző években a könyvet csaknem kizárólag márciusban és októberben vásárolták az egyetemi szemesztert kezdő diákok. Most egész évben keresik. Ez általános érdeklődés jele, nem kötődik az oktatáshoz. A Tőke mellett fogynak egyéb marxista írások is, például Friedrich Engels és Rosa Luxemburg könyvei is.

A kiadót nem annyira a jelenség ideológiai oldala foglalkoztatja. Kis kiadó lévén, amely nem engedhet meg magának nagy tévedéseket, inkább azt szeretné tudni, hogy tartós lesz-e, emelkedhet-e tovább az e művek iránti kereslet. Biztató jel a cég számára, hogy Chemnitzben - a volt Karl-Marx-Stadtban - néhány hete tömeg áll sorban: fel akarnak kapaszkodni a filozófus 11 méter magas mellszobra köré felépített állványzatra, hogy szembe nézhessen vele.
Forrás: kulturpart.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását