2024. május 6. - Ivett, Frida

Keep smiling!

Már csak 25 nap van hátra a pekingi olimpia megnyitójáig. Kína ráerősít a célegyenesben, és ugyan a szmog csak nem akar eltűnni a főváros felől, az ország minden téren igyekszik meggyőzni a látogatókat arról, hogy a felkészülés jól halad.
2008. július 14. hétfő 07:42 - Hírextra
Egy hónap múlva itt az olimpia. Pekingben már azt tanulják a hostessek, hogyan mosolyogjanak. Aki nem teszi le a vizsgát, és nem képes megingathatatlanul vigyorogni 10 percen keresztül úgy, hogy 6-8 fogát mutatja a tisztelt publikumnak, annak órákon át kell egy nyalókával fejlesztenie az arcizmait. 800 ezer diák pedig gyakorolja, hogyan kell egyszerre, uniszónóban tapsolni.

Eltűnni látszanak azok az idők, amikor nyugatiakkal csak párttag beszélgethetett. A kínaiak rajonganak az olimpiáért, és egyre jobban érzik magukat a bőrükben - legalábbis így találta az angol napilap, a Daily Telegraph Pekingbe látogató tudósítója. Persze azért más hangok is vegyülnek az általános elragadtatás szólamaiba: többen is emlegetik az állítólag az olimpia szervezése mögött is meghúzódó korrupciót.

A pekingi utcákon sorakoznak a nyugati márkák boltjai. Hi Hsziao-long, egy idegenvezető arról számolt be a tudósítónak: kiskorában alig néhány embernek volt tévéje. A készüléket akkoriban akár 12 család is körülülhette egyszerre. Most mindenkinek 3-4 tévéje van, a kocsiról és a mobiltelefonról nem is beszélve.

A kínaiak meg vannak elégedve az életükkel - mondja az idegenvezető. Habár erről az ország vezetése is nagy elszántsággal próbálja meggyőzni a világot, az olimpiai játékok szervezőbizottságánál (BOCOG) tett látogatás némileg árnyalja ezt a képet. A hivatalnokok ugyanis még mindig sokkal jobbak a monologizálásban, mint a dialógusban.

Mert ugyan az emberek egyre nyitottabbak, de a 60 évnyi kommunizmus azért mégiscsak rányomja a bélyegét Kínára.
Forrás: inforadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását