2024. május 3. - Tímea, Irma

Átváltozott a szegedi THEALTER Fesztivál

Tizennyolcadik alkalommal rendezik meg Szegeden a THEALTER Fesztivált, mely Magyarország egyetlen, évente jelentkező nemzetközi színházi szemléje.
2008. július 24. csütörtök 06:14 - Hírextra

A felnőtt korba lépett rendezvénysorozat szinte teljesen átváltozott, ezt jelképezi a Metamorphosis alcím - tájékoztatta a hivatalos megnyitó előtt az MTI-t a szervező MASZK Egyesület vezetője.
Balogh József elmondta: szerdától öt napon át csaknem ötven eseményen vehetnek részt az

érdeklődők. A változást elsősorban az jelenti, hogy a fesztivál megvált a négy évig társrendezvényt jelentő Alternatív Színházi Szemlétől. Emellett pedig igyekeztek a fiatalok felé nyitni, és az eddigieknél több programot kínálni a 10-17 évesek illetve a 20-25 éveseknek. A Maszkalandban öt kreatív műhely, színházi előadások, koncertek és filmek várják a fiatalokat. Emellett az egyetemistákat az egyetemi színházi előadások is várják.


Az 1991-ben indult nyári nemzetközi színházi fesztivál ma már a magyar színházi élet egyik legjelentősebb nemzetközi színházi fesztiváljává vált. Évről-évre olyan független művészi közösségeket látnak vendégül Szegeden, amelyek a komplex színházi nyelv művelésében értek el kimagasló esztétikai és színháztörténeti jelentőségű eredményeket, de nyitott a programsorozat minden új kísérletre is.


A találkozó tematikája szerint 1994-ben a Balkán színházait, 1995-ben orosz színházakat mutatott be, 1996-ban Lengyelországból, 1997-ben Oroszországból és az Egyesült Államokból érkeztek a vendég csoportok, 1998-ban egy színházi iskola követőit láthatta a közönség, 1999-től pedig, a határon túli magyar színházak kaptak hangsúlyt. 2003-tól a 2010-ig kidolgozott Déli Vonal koncepció áll a középpontban, és adott végleges karaktert a fesztiválnak.


A MASZK menedzsmentjében készült új előadások idén a svájci Compagnie József Trefeli: OOOrpheus című produkciója, a szerb-francia koprodukcióban készülő Döbrei Dénes-Varga Henrietta: Csend-ért darabja, illetve a szerbiai Utrbán András Társulat, mely a Turbo Paradisóval lép a közönség elé.


Szegeden lesz a hazai előadók közül Bozsik Yvette Társulata, mely a Lélektáncot mutatja be a közönségnek, de több koprodukció is színpadra kerül, mint például a SPACE Színház: Holland cunamija, melyben holland és magyar színészek játszanak vagy az Aradi Kamaraszínház és a szegedi Hetek Csoportja előadásában Rudolf Hess tízparancsolata.


Színes, ingyenes kísérőprogramokban sem lesz hiány a szervezők ígérete szerint: a fesztivál ideje alatt a kiállítások mellett a szegediek idén is naponta láthatnak utcaszínházi előadást, szórakoztatásukról - egyfajta szakmai gyakorlatként - a szentesi Horváth Mihály Gimnázium irodalmi-drámai tagozatának végzősei gondoskodnak. A vasárnapig tartó programok egyébként több mint tíz helyen zajlanak majd.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását