2024. május 2. - Zsigmond

Ötven százalékot is szerezhet a MOL

kormánnyal, így két éven belül kontrollt érő, 50 százalék fölötti részesedéshez juthatna a MOL az INA-ban. Sarkadi-Szabó Kornél, a Cash-Line elemzője az InfoRádiónak elmondta: térképre pillantva látni fogjuk, hogy a magyar, a szlovák és a horvát régió föl
2008. július 14. hétfő 19:55 - Hírextra
Sarkadi-Szabó Kornél, a Cash-Line elemzője az InfoRádiónak elmondta: a közkézhányadon kívül is vannak olyan további INA-pakettek, amelyek nem a horvát állam és nem is a MOL kezében vannak, és a nyilvános ajánlat elvileg ezekre a részvényekre is vonatkozna. Így elméletben 30-31 százalékos pakettet tudna szerezni a MOL, nem csupán 24 százalékosat - vélte az elemző.

Sarkadi szerint a magyar vállalat valószínűleg azzal is számol, hogy meg tud egyezni a horvát kormánnyal, és az így további 20 százalékos pakettet tudna "átpasszolni" a MOL-nak. Így két éven belül kontrollt érő, 50 százalék fölötti részesedéshez juthatna a MOL az INA-ban.

Hogy ez pontosan milyen jogokat jelent majd, az a horvát kormánnyal kötött megállapodástól függ - jelentette ki a szakember. Ha lezárulnak a tárgyalások, elindulhatott volna egy spekuláció a horvát cég tőzsdei kereskedésében, ami feljebb tornázhatta az árfolyamot. Nyilván ennek is elébe akart menni a MOL, másrészt egyes hírek szerint az osztrák OMV is szívesen tárgyalt volna a horvát vezetéssel az INA-ról, hogy fölhajtsa annak árfolyamát és kiüsse a MOL-t a nyeregből - érvelt a Cash-Line elemzője..

A MOL lépése ennek a kísérletnek a méregfogát is ki szerette volna húzni, és elébe ment a további ÖMV-ajánlatoknak - jegyezte meg.

A MOL korábbi, 25 százalékos tulajdonszerzése óta be van betonozva, hisz a horvát kormány akárkinek szeretett volna eladni egy 10 százaléknál magasabb INA-pakettet, azt föl kellett volna ajánlania a MOL-nak is, azonos áron. Ha pedig 25 százalékos pakettet szeretett volna értékesíteni a kormány, akkor a MOL-nak eladási joga lett volna meglévő részesedésére - mutatott rá Sarkadi-Szabó Kornél.

Szerinte a kérdés inkább az volt, hogy a milyen áron és milyen kondíciókkal tudja növelni részesedését a magyar vállalat.

A térképre pillantva látni fogjuk - elemezte a szakember a tranzakció előnyeit - , hogy a magyar, a szlovák és a horvát régió földrajzilag is összefügg egymással. A finomítói iparágban pedig fontos a finomítók elhelyezkedése is.

A horvát ügylet sikere esetén pedig négy finomító lenne a MOL kezében a százhalombattaival és a pozsonyival együtt, hisz megszerezné a sisaki és a rijekai létesítményt is. Így a MOL a finomítóipar és a nagykereskedelem domináns szereplője lehetne a régióban.

De egyéb együttműködési lehetőségeket is kínál az INA, hisz komoly hálózattal rendelkezik, és a kitermelésben is az eddiginél szorosabban együtt tudna működni a MOL-lal - mondta az elemző.

A piaci hírek szerint a MOL egymilliárd dollárt adna a 30 százalékos pakettért. Az elemző szerint azonban a vételár akár kétmilliárd dollár is lehet. De szerinte nem csupán a pakett árát kell nézni, hanem azt is, hogy az 50 százalék feletti részesedést mennyiért fogja megszerezni a magyar cég. Ehhez hozzá fog tartozni a horvát kormány által eladásra szánt újabb 20 százalékos részvénycsomag is. Ezzel együtt kell majd értékelni a tranzakciót - fejtette ki Sarkadi-Szabó Kornél az InfoRádiónak.
Forrás: Infó Rádió
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását