2024. április 30. - Katalin, Kitti

Nevelőszülői hálózat

A Magyarországi Református Egyház (MRE) szeretetszolgálata január 1-én nevelőszülői hálózatot indít, amelynek célja az állami gondozott gyermekek egy részének református családokhoz helyezése - mondta az MTI-nek Czibere Károly, a MRE Zsinati Szeretetszolg
2008. július 14. hétfő 17:23 - Hírextra
Az első jelentkező szülőknek és az érdeklődőknek július 28-án Berekfürdőn tart tájékoztatót a református szeretetszolgálat, mert "az elmúlt időszakban az MRE számos gyülekezete és tagja fejezte ki érdeklődését ezzel a szolgálattal kapcsolatban".

A megbeszélésre a gyülekezetek lelkipásztorai, gondnokai, diakónusai közül is szép számmal jelezték részvételi szándékukat - mondta.

Czibere Károly hozzátette: a nevelőszülői hálózat első körét a november 19-i református zsinatig tervezik kialakítani, amit utána természetesen igyekeznek bővíteni. Református szakembergárda koordinációja mellett zajlik majd a nevelőszülők kiválasztása és képzése.

Elmondása szerint a nevelőszülők állami alkalmazottak lesznek, akik a református zsinaton keresztül állami normatívát kapnak majd a törvényben meghatározott módon.

Ennek összege 60 ezer forint körül lesz egy gyermek után. A gyermekek otthonokból való elhozataláról a megyei fenntartású Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálatokkal kell tárgyalást folytatniuk.

Czibere Károly szólt arról, hogy a rendszer finanszírozásának beindításához a Magyar Államkincstárnak július 31-ig bejelentik igényüket az állami normatívára.

A települési önkormányzatok - közlése szerint - örülnek a reformátusok kezdeményezésének, mert ezáltal a helységek iskolamegtartó képessége nő, hiszen több gyermek jár majd iskolákba községenként a nevelőszülői hálózatnak köszönhetően.

Az irodavezető emlékeztetett arra, hogy az 1997-es gyermekvédelmi törvény meghozatalakor 20 ezer gyermeket tartottak nyilván az államilag gondozottak között, számuk mára mintegy 15 ezerre csökkent. Ebből hozzávetőleg nyolcezren nevelőotthonokban élnek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását