2024. május 5. - Györgyi

Akár élőlánccal is tiltakozna a Fidesz

Működtetésbe adná a Heves megyei önkormányzat az egri megyei kórházat; a nyertes szakmai befektetővel 20 évre szóló szerződést kötnének - ezt sajtótájékoztatón jelentette be a megyei önkormányzat szocialista elnöke kedden Egerben. A Fidesz jelezte, ha kel
2007. november 20. kedd 20:36 - Hírextra

Sós Tamás közölte: a működtetésbe adásról november 30-i ülésén dönt a közgyűlés, a lépésre pedig azért van szükség, hogy működőképes maradhasson, illetve fejlődhessen a Markhot Ferenc Kórház.

Az utóbbi fél évben csökkent, de még mindig 500 millió forintos a hiány, ezzel az intézmény másfél éven belül működésképtelenné válna; az önkormányzat idén már nem tudott pénzt fordítani a fejlesztésre - tette hozzá.

Lénárt András, a közgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke hangsúlyozta: nem privatizációról van szó, a tulajdonos a megyei önkormányzat maradna.

Hozzátette: a működtetési feladatot és a célvagyont engednék át a majdani működtetőnek, s erre nézve a pályázati tervezetben komoly garanciák szerepelnek.

Így a majdani nyertes szakmai befektetőnek 600 millió forintos egyszeri letétet kell biztosítania. Ennyi a kórház egyhavi OEP-bevétele, bármilyen gond esetén ez az összeg biztosítaná egy hónapig az intézmény működését. Előírják többek között, hogy súlyponti kórházként minden egyes szolgáltatást maradéktalanul biztosítani kell a Markhotban. A 20 évre nyolcmilliárdos kötelező fejlesztést írnak elő, és ezek csak a tulajdonos jóváhagyásával történhetnek. Négyéves, illetve hétéves időtartamot jelölnek ki a műtőblokk, a digitalizált röntgen és az egynapos sebészet feltételeinek kialakítására, továbbá onkológiai központ létrehozására.

Hiesz György, az MSZP-frakció vezetője is azt hangsúlyozta, hogy a működtetési válságból külső tőke bevonása nélkül nincs kiút, de azt is jelezte, hogy a hevesi közgyűlés pártjai nem értenek egyet az ügyben.

Közölte: a Fidesz jelezte, ha kell, kivonulással és élőlánccal tiltakozik a pályázat kiírása ellen.
A frakcióvezető elmondta: a pályázatról a tervek szerint február végén döntenének, és 11 tagú bíráló bizottságot hoznának létre, benne 5-5 fideszes és szocialista, és egy független képviselővel.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását