2024. április 19. - Emma

Nem adomány, hanem kötelesség

Az egyházi ingatlanok rendezése nem adomány, ahogyan az a híradásokból gyakran kitűnik, hanem a kormány törvényben lefektetett kötelessége - mondta Csoma Áron, a Magyarországi Református Egyház szóvivője az MTI-nek hétfőn annak kapcsán, hogy a kormányszóv
2008. július 14. hétfő 18:03 - Hírextra
A szóvivő kijelentette: egyházi körökben köztudott, hogy ennek az összegnek csak egy részét kapták meg az egyházak. Ahol ugyanis természetben történt a kártalanítás, az önkormányzatot illette meg a pénz. A természetben visszakapott egyházi épületek túlnyomó része pedig használhatatlan, lepusztult állapotban van - tette hozzá.

A kabinet ülése utáni kormányszóvivői sajtótájékoztatón Budai Bernadett múlt héten elmondta: újabb negyven hajdani egyházi ingatlan rendezéséről döntött a kormány pénzügyi kártérítéssel vagy természetbeni átadással. Az ingatlanok közül 39 egykor a református egyházé volt, egy pedig az evangélikus egyházé.

Az egyházi ingatlanok rendezéséről 1991-ben született törvény, amely húszéves időtartamot határozott meg a kérdés megoldására, azaz 2011-ig az összes átadásra javasolt ingatlan helyzetét rendeznie kell a kormánynak.

A törvény hatályba lépése óta eddig több mint 2.500 ingatlan rendezéséről döntöttek, ezek összértéke meghaladta a százmilliárd forintot.

Jelenleg kevesebb mint kétszáz ingatlan helyzete rendezetlen, annak eredményeként, hogy 2005-ben a kormány felgyorsította az ingatlanrendezés folyamatát. Tavaly összesen 61 egyházi ingatlan ügyét rendezte a kabinet 1,8 milliárd forint értékben.

Az egyházaknak azokért az ingatlanokért örökjáradék jár, amelyeket nem igényeltek vissza. Ebben az esetben a becsült érték 5 százalékát folyósítják nekik évről évre, amelyet az infláció mértékéhez igazítanak, azaz folyamatosan növelnek.

Így húsz év alatt megkapják ingatlanuk értékét, ám az összeget a jogszabály értelmében azon túl is éves rendszerességgel folyósítja majd számukra az állam. Tavaly a kormányzat 8,7 milliárd forintot fordított erre a célra.

Amely ingatlanokról nem mondtak le az egyházak örökjáradék fejében, azokról konkrét éves ütemterv alapján folyamatosan zajlanak az egyeztetések az ingatlanokat használó önkormányzatok és az egyházak között.

Az önkormányzatok ugyancsak pénzt kapnak az államtól kártérítésként, ha az egyházaknak átadják az ingatlanokat. Ennek anyagi fedezetére a kulturális tárca külön kerettel rendelkezik.

 Ez része volt az állam korábbi ingatlan-kárpótlási kötelezettségvállalásaiból fakadó 8,8 milliárd forintnak 2007-ben. Így összesen - a 8,7 milliárdos örökjáradékot beleszámítva - 17,5 milliárd forintot szánt a kormányzat 2007-ben az ingatlanrendezési programra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását