2024. április 16. - Csongor

Az MSZP megint a Fidesszel riogat

A hároméves költségvetés terve és a Matolcsy György által ismertetett gazdaságpolitikai koncepció mutatja, hogy az ország a Fidesz kormányzásával a legrosszabbra számíthat gazdasági és szociálpolitikai téren - mondta Szabó Zoltán, az MSZP országgyűlési ké
2008. július 14. hétfő 18:00 - Hírextra
A Fidesz által javasolt, három évre tervezett költségvetés és a szociális kiadások befagyasztása kijelöli azt az utat, amire Magyarországot a Fidesz kormányzása esetén vezetni kívánja - mondta sajtótájékoztatóján a szocialista országgyűlési képviselő kommentálva a Fidesz hároméves költségvetésről szóló javaslatát és a hétfői Népszabadságban Matolcsy Györggyel készült interjút.

Matolcsy szerint ötkulcsos forgalmi adóra és egykulcsos személyi jövedelemadóra van szükség Magyarországon. A Fidesz gazdaságpolitikusa erről a párt Megújított szabadelvű és szociális piacgazdaság Magyarországon című vitairata kapcsán beszélt a Népszabadságnak.

 A Fidesz politikusa kijelentette: a jövedelem adóztatása helyett a fogyasztás adóztatása felé kell haladni; jó lenne átállni az egykulcsos személyi jövedelemadóra, és be kellene vezetni az ötkulcsos forgalmi adót. Matolcsy közölte azt is, hogy a jövedelmek mostani 40 százalékos adóterhe helyett 25-30 százalék körüli újraelosztásra van szükség.

Szabó Zoltán szerint az interjúból kiderül: a Fidesz visszahozná azokat a szociálpolitikai eszközöket, amelyek a szegényektől vonnak el annak érdekében, hogy a jobbmódúaknak többet tudjon adni.

"Ez a mirelit Magyarország programja, a befagyasztott Magyarország programja, a fejlődés, az előre jutás legcsekélyebb lehetőségének a megtagadása valamennyi társadalmi rétegtől. Magyarország tehát a Fidesz kormányzásával a legrosszabbra számíthat gazdasági, szociálpolitikai téren" - fogalmazott Szabó Zoltán.

Szerinte az ötkulcsos áfa bevezetéséről szóló javaslat burkoltan az is jelenti, hogy Magyarország lépjen ki az EU-ból. A szocialisták országgyűlési képviselője magyarázatként hangsúlyozta: az EU egyetlen tagországa sem alkalmazhat ötkulcsos áfát.

Az interjú további érdekes elemének nevezte a politikus azt a részt, melyben Matolcsy a szociális kiadásokra fordított összeg megkurtításáról beszélt, azaz - magyarázta Szabó Zoltán - a nyugdíjasoktól, a gyesen lévőktől, a családi pótlékba részesülőktől venné el a Fidesz e juttatásuk egyharmad részét, valamint a minimálbért is meg akarja adóztatni.

Igaz - figyelmeztet Szabó Zoltán - közben a Fidesz azt mondja, szociális társadalompolitikára van szükség.

A szocialista politikus kitért a Fidesz hároméves költségvetés megalkotásáról szóló vasárnap bejelentett javaslatára is, amelynek kapcsán arra emlékeztetett: az ellenzéki párt nem támogatta az MSZP közpénzügyi törvénycsomagját, amely éppen arról szólt, hogy a fiskális politika hosszú időre kiszámíthatóvá váljék.

A javaslat kapcsán számos más kérdés mellett felmerül az is - mondta Szabó Zoltán -, hogy mi lesz a legnehezebb helyzetben élőkkel, mi lesz a nyugdíjasokkal, és a vállalkozókkal. Úgy vélte, ha az ő juttatásaikat, támogatásukat három évre előre meghatározzák, akkor a gazdaság, s így a jövedelmek szükségszerű változtatásával nem tudna a költségvetés megfelelően módosítani.

Szabó Zoltán úgy vélte, hogy hároméves költségvetés esetén a közbe eső időre a Fidesz milyen szerepet szánna az Országgyűlésnek. Mint mondta, a párt kormányzása idején erre már választ adott; emlékeztetett Orbán Viktor szavaira, amikor a Fidesz elnöke - Szabó szerint - azt mondta: működik az Országgyűlés ellenzék nélkül is.

Az MSZP úgy véli, a Fidesz gazdaságpolitikai kommunikációját káosz és a fejetlenség jellemzi - mondta a képviselő, aki szerint mást mond a párt szóvivője, mást nyilatkozik a volt gazdasági miniszter, de mást mond a párt elnöke is.

"Az egész felett ott lebeg Orbán Viktor, aki valamennyi megszólalását az éppen aktuális hallgatósága igényéhez igazítja.

Hol Matolcsy álláspontját fogadja el, hol Szijjártó Péterét, hol Varga Mihályét, attól függően, hogy hallgatói mit akarnak hallani" - fogalmazott Szabó Zoltán, aki szerint a magyar választók egy kérdésre egyértelmű válasz akarnak kapni, arra, "mit akar a Fidesz csinálni ha hatalomra jut".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását