2024. május 2. - Zsigmond

Mivégre a "halálsarok"

Vizsgáltassa ki a főpolgármester, miért történik kéthavonta súlyos vagy halálos baleset az újbudai "halálsarkon", a Karinthy Frigyes út és a Budafoki út kereszteződésében, és tegye meg a szükséges lépéseket - kérte Rétvári Bence (KDNP) hétfői sajtótájékoz
2008. július 14. hétfő 13:21 - Hírextra
A legutóbb júniusban történt a két út találkozásánál halálos kimenetelű baleset, amelyben hárman vesztették életüket - közölte az országgyűlési képviselő.

Mint mondta, a további halálos balesetek megelőzése érdekében interpellációt nyújt be, amelyben - a kivizsgáláson és a szükséges lépéseken túl - arra kéri Demszky Gábor főpolgármestert, hogy biztosítsa a folyamatos rendőri jelenlétet és a kerékpársávok védelmét a kereszteződés környékén.

Bár a biciklisek által csak "puff"-sarokként emlegetett csomópontban, a Karinthy Frigyes úton van egy balra kanyarodást tiltó tábla, annak rendelkezését az autósok megszegik, ez is okozza, hogy sok a baleset - hangoztatta Rétvári Bence, hozzátéve: korábban a rendőrök folyamatosan ellenőriztek itt, akkor csökkent is a balesetek száma.

Baleseti okként említette a képviselő azt is, hogy az autósok az úttestre felfestett biciklisávot sokszor kanyarodó sávnak vagy parkolásra használják, ezzel veszélyeztetve a kétkerekűek közlekedését. Utalt arra, hogy a kereszteződésben több mécses és emléktábla is található - köztük egy biciklis futáré -, ezeket az itt elhunytak emlékére helyezték el.

Rétvári Bence szerint a szakembereknek az itteni közlekedést is figyelembe kellene venniük a Móricz Zsigmond körtér közlekedésének újratervezésénél, ezért azt kéri: a főpolgármester a XI. kerülettel együttműködve hozza meg a döntést.

A Főpolgármesteri Hivatal közleményben tudatta: Rétvári Bence, mint a terület országgyűlési és fővárosi képviselője, egyaránt saját hatáskörben is kezdeményezheti a rendőrségnél a baleseti okok vizsgálatát.

Ugyanakkor szerintük nincs is szükség a vizsgálat lefolytatására, hiszen a képviselő saját maga megadta a választ: a szabályok tudatos megszegése okozza a baleseteket.

Mint írják: a Budapesti Rendőr-főkapitányság minden évben elemzi, hogy mely utak a leginkább balesetveszélyesek, s ott akár rendőri jelenléttel is próbálják a balesetek számát csökkenteni. Hogy mely utak és kereszteződések a veszélyesek azt azonban a hivatal álláspontja szerint nem Rétvári Bencének, hanem szakembereknek kell eldönteni.

A közlemény szerint a Móricz Zsigmond körtér forgalmának újratervezésekor a szakemberek a legnagyobb körültekintéssel fognak eljárni, de szerintük "nem a táblák és jelzőlámpák mennyiségén fog múlni a balesetmentes közlekedés, hanem azon, hogy a közlekedők betartják-e a szabályokat."
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását