2024. április 26. - Ervin

Fél tonna berendezés az olimpiára

420 kilogramm berendezéssel és 175 kilométernyi kábellel érkezik a kínai fővárosba az Omega-cég, amely a pekingi ötkarikás játékokon immár 23. alkalommal lesz az olimpia hivatalos időmérője.
2008. július 14. hétfő 10:36 - Hírextra
A vállalat 1932-ben, a Los Angeles-i olimpián volt először az ötkarikás játékok hivatalos időmérője: ekkor a technikai személyzet egyetlen főből állt, s a cég 30 stopperórát bocsátott a szervezők rendelkezésére. A következő olimpiára Paul-Louis Guignard órakészítő már egy bőrönddel érkezett, amelyben 185 kronométert vitt Berlinbe.

Míg 1932-ben a másodperc tizedrégészt regisztrálták az Omega-órák, húsz évvel később, amikor megjelentek a kvarc- és digitális időmérők, már a századrészét.

Az idei játékokra az Omega új időmérő, értékelő és a hibás rajtot regisztráló rendszerekkel érkezik.
A futók esetében például a másodperc minden kétezredik részében készül egy-egy felvétel, ezek bekerülnek a komputerbe. Az evezősöknél másodpercenként ötször regisztrálják minden egyes hajó helyzetét. A rendszer képes megállapítani a hajók egymáshoz viszonyított helyzetét, ahogy a másodpercenkénti evezőcsapások számát is. Ezek a felvételek nemcsak az eredményhirdetésnél hasznosak, hanem a sportolók további felkészülése szempontjából is. Az edzők és tanítványaik ugyanis elemezhetik a versenytársak stratégiáját, a saját hibáikat.

Az Omega műholdas helyzetmeghatározó rendszert, GPS-t is alkalmazz, a maratoni futók cipőjét pedig aprócska rádióvevőkkel látja el. Ily módon meghatározott időközönként be lehet mérni a futók helyzetét, miközben a sportolók leküzdik a 42,195 kilométeres távot.

Az Omega hibás rajtot regisztráló rendszerét 1984-ben alkalmazták először az olimpiai játékok történetében. Pekingben a rendszer méri minden egyes versenyző reakcióidejét: amennyiben a startpisztoly eldördülése és a sportoló indulása közötti idő kevesebb, mint ahogy a versenyző egyáltalán képes reagálni, az időmérő hibás rajtot jelez. A mostani olimpián mindössze egyetlen hibás rajtot engedélyeznek, mielőtt a sportolót diszkvalifikálnák.

Az olimpia egyébként kiváló reklámlehetőség a cég számára, hiszen az ötkarikás játékok eseményeit a világ több mint 200 országában sportrajongók milliárdjai követik
nyomon, ideértve a márkarajongó kínaiak millióit. A Swatch-Group, amelynek az Omega is tagja, reményei szerint az idei évben megkétszerezi a digitális időmérők eladásait. Az olimpia mellett ebben közrejátszik a luxuscikkek, így a márkás órák iránt világszerte növekvő kereslet is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását