2024. május 21. - Konstantin

Vasutassztrájk ma - összefoglaló

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) hétfő nulla órától folytatja a február elsején kezdett és azóta többször, legutóbb április 7-én felfüggesztett sztrájkját. Emiatt az ország több pontján akadozik a vonatközlekedés. Az egyeztetések hétfőn tí
2008. július 14. hétfő 10:39 - Hírextra
A MÁV sajtófőnöke szerint Budapesten a Keleti és a Nyugati pályaudvaron nem áll a vonatközlekedés a vasutassztrájk miatt, a VDSZSZ vezető ügyvivője azonban azt közölte, hogy a jelentősebb vonatok egyetlen fővárosi fejpályaudvaron sem közlekedtek hétfő reggel. Az MTI tudósítója a helyszíneken azt tapasztalta, hogy a Déliben áll a forgalom, a Keleti és a Nyugati pályaudvaron akadozik a közlekedés.

A Déli pályaudvaron jelentős tömeg várakozott, sokan nem is tudtak a sztrájkról, vagy ha tudtak, abban bíztak, hogy elindul az a vonat, amelyikkel utazni szerettek volna. A pénztárak nyitva tartanak.
Az elővárosi - többi közt a váci, ceglédi - vonalakon kiszámíthatatlan a közlekedés, hellyel-közzel járnak a szerelvények, de a pontos indulási idő nem ismert.

Vegyes képet mutat a vasutassztrájk támogatottsága a vidéki városokban, ennek megfelelően a vasúti közlekedés helyzete is eltérő az ország különböző pontjain.

Nagykanizsán jórészt pontosan indultak és érkeztek a vonatok hétfőn hajnalban, a sztrájk ellenére nem volt járatkimaradás. Az MTI tudósítója a vasútállomáson úgy értesült: a dél-zalai városban mindössze egy dolgozó döntött a munkabeszüntetés mellett.

A szegedi Nagyállomáson valamivel több, mint tizenöt százalékos a részvétel a sztrájkban - tájékoztatta az MTI-t Veréb Olga a VDSZSZ helyi vezetője. Elmondta: szüneteltetik a munkát a forgalom lebonyolításában dolgozó személyzet tagjai, a kocsivizsgálók és a jegyvizsgálók is. Emiatt a hajnali Budapestre induló járatok még bent állnak az állomáson és várhatóan a közeljövőben nem is indulnak el.

Szombathelyen közlekednek a vonatok, a szerelvények azonban üresen, utasok nélkül gördülnek ki a vasútállomásról - közölte Fábián Kálmán, a VDSZSZ területi vezetője. A vasutas dolgozók döntő többsége felvette a munkát, azt a néhány embert aki jelezte csatlakozási szándékát a sztrájkhoz, a reggeli munkaváltáskor a munkáltató másokkal helyettesíti.

A miskolci Tiszai pályaudvarról a Bz-motorvonatok elindulnak és érkeznek is ilyen kocsik, de "normális" szerelvényeket nem fogad és nem indít a borsodi főpályaudvar, a vasutassztrájk így jószerivel teljes - mondta Kovács Ferenc, a VDSZSZ területi ügyvivője az MTI-nek.

A Balatonnál a hajnali órákban nem okozott nagy fennakadást a vasutassztrájk, a helyi és a főváros felé közlekedő vonatok járnak a reggeli műszakváltás után is, viszont a Déli és a Keleti pályaudvarról induló járatok kimaradásával kell számolni - nyilatkozta Sági Zoltán, a MÁV Start Zrt. kommunikációs vezetője az MTI-nek.

A MÁV korábban közölte: a sztrájk miatt a vonatok közlekedése kiszámíthatatlan, kényszerű késésekre, járatkimaradásokra, útvonal-rövidülésekre kell számítani, és a nemzetközi vonatok közlekedése sem garantált.

Gelencsér László, a VDSZSZ vezető ügyvivője az MTI-nek elmondta, hogy a hajnali órákban előfordultak olyan esetek, amikor szabálytalanul elvégzett fékpróbával indultak vonatok az országban. Sigulinszki Tibor, a MÁV szóvivője a távirati iroda kérdésére mindössze annyit mondott: "bizonyítsák be". A pályavasúti dolgozók jelentős része nem sztrájkol, igaz, ha egy-két ember nem veszi fel a munkát, az már "megfoghatja" a közlekedést - tette hozzá a szóvivő.

A Győr-Sopron, Sopron-Szombathely és Szombathely-Szentgotthárd vonalakon közlekednek a vonatok hétfőn a GYSEV Zrt. korábbi közlése szerint. A VDSZSZ által meghirdetett sztrájk miatt azonban módosul a vasúttársaság által közlekedtetett vonatok menetrendje.

A munkabeszüntetés hétfő hajnalban azután kezdődött újra, hogy nem született megállapodás a VDSZSZ és a MÁV-társaságok között a vasárnap esti egyeztetésen a szakszervezeti követelésekről és a még elégséges szolgáltatásról.

A VDSZSZ eredeti követelése 10 százalékos többletbéremelés a kiszervezett MÁV-társaságok munkavállalóinak a megajánlott 6,9 százalék felett, a MÁV Cargo privatizációs bevételéből pedig 250 ezer forint kifizetése valamennyi vasutasnak. Ez egészült ki azzal a követeléssel, hogy a korábban bezárásra szánt 38 vasúti szárnyvonalon maradjon meg a személyszállítás, valamint a munkáltató 1,1 százalékos béremeléssel kompenzálja a vártnál magasabb inflációt.
Az egyeztetést hétfőn tíz órakor folytatják.

A BKV - csakúgy, mint valamennyi Volán-társaság - elfogadja a vasúti bérleteket a 2-es és a 3-as metrón, valamint a gödöllői és a ráckevei hév vonalán.

A MÁV közlése szerint, ha valaki a várható vonatkésés miatt az utazás megkezdése előtt lemond az utazásról, akkor kezelési költség nélkül visszakapja a jegy árát. Ez érvényes akkor is, ha a vonat nem közlekedik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását