2024. április 25. - Márk

Csaknem 500 látták kárát a bikafuttatásnak

457 résztvevő megsérült, egy néző pedig életét vesztette az idei bikafuttató fesztiválon Pamplonában - közölték hétfőn az észak-spanyolországi város hatóságai.
2008. július 14. hétfő 16:53 - Hírextra
A július 6-án kezdődött fesztivál utolsó napján, hétfőn harmincheten sérültek meg, köztük két brit és két dán turista. Az összesített listán szereplő 457 résztvevőből 42 életveszélyes sérüléseket szerzett.

A sérültek közül legrosszabbul egy 37 éves spanyol járt, akit megtaposott egy bika és több csonttöréssel, mellkaszúzódással és lépszakadással ápolnak.

Ugyancsak súlyos állapotban van egy 22 éves kaliforniai turista, akit a farán öklelt fel egy bika. Idén egyébként összesen négy embert ökleltek fel a bikák, héttel kevesebbet, mint 2007-ben. A végső mérleg is némileg kedvezőbb, mint a tavalyi, amelybe több mint ötszáz sérült került.

A hagyományos San Fermin fesztiválon nyolc napon át minden reggel hat bikát engednek szabadon az istállókból az aréna felé vezető 800 méteres útvonalra.

A Spanyolország és a világ minden tájáról érkező kalandvágyó résztvevők együtt futnak az állatokkal a szűk belvárosi utcákon. A cél, hogy minél közelebb kerüljenek a jó féltonnás bikákhoz, fegyverük mindössze egy összetekert újság lehet. Az arénába hajszolt állatokat este, a bikaviadalon leölik.

A város védőszentje, Szent Fermin tiszteletére 1924 óta évente rendezett fesztiválon mostanáig összesen 14 résztvevő halt meg, legutóbb egy 62 éves spanyol 2003-ban.

Idén a résztvevők mind túlélték a futamokat, egy 23 éves ír férfi viszont részegen lezuhant egy falról és szörnyethalt.

Az esemény Ernest Hemingway Fiesta című 1926-os elbeszélésével vált világhírűvé. Az idei díszvendég John Hemingway, az amerikai író unokája volt.

"Sok résztvevő könnyelműsége engem valósággal sokkolt. Különösen az volt vérfagyasztó, amikor néhányan teljesen részegen akartak futni a bikák előtt" - nyilatkozott a díszvendég, aki ugyancsak író és nemrég a nagyapjáról publikált egy kötetet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását