2024. április 30. - Katalin, Kitti

Divat a vallás a fiatalok között

A fiatalok és fiatal felnőttek számára a vallás sokkal fontosabb, mint azt általában hisszük - állapította meg a német Bertelsmann Alapítvány által a június 15 és 20 között az ausztráliai Sydneyben megrendezésre kerülő katolikus világifjúsági találkozó al
2008. július 13. vasárnap 16:38 - Hírextra
Világszerte öt fiatal felnőttből - 18 és 29 év közöttiek - négy vallásos, 44 százalékuk mélyen vallásos, vagyis élénken foglalkoztatják őket vallási kérdések, gyakran imádkoznak és a vallás a hétköznapi életükre is kihat. Csak 13 százalék számára nem jelent semmit a vallás - írják a tanulmány szerzői, akik 2007 június és október között 21 országban mintegy 21 ezer fiatal véleményét tudakolták meg.

Különösen vallásosak a fiatal felnőttek az iszlám államokban és a fejlődő országokban. Európán kívül a fiatal protestánsok 80 százaléka mélyen vallásos és 18 százalék éppen hogy. A 18 és 29 éves európai protestánsok között hét százalék a mélyen vallásos. Hasonló a helyzet a fiatal katolikusok körében, akiknek egy negyede Európában, Európán kívül azonban 68 százaléka mélyen vallásos.

A nagy mértékben vallásos országokban - mint Nigéria vagy Guatemala - a fiatal felnőttek 90 százaléka naponta legkevesebb egyszer imádkozik, Indiában, Marokkóban vagy Törökországban négy megkérdezett közül három. Franciaországban viszont a fiatal felnőtteknek csupán kilenc százaléka imádkozik napjában, ez az arány Oroszországban nyolc, Ausztriában pedig hét százalék. Kivételt képez a fejlett ipari országok közül az Egyesült Államok, ahol a fiatalok 57 százaléka imádkozik naponta.

"Tipikusan európainak, nyugatinak" minősítette az alapítvány azt a feltevést, amely szerint a fiatalok kevésbé vallásosak, mint szüleik és nagyszüleik. Brazíliában, Törökországban és Nigériában a fiatal felnőttek 90 százaléka, Izraelben, Indonéziában és Olaszországban 80 százaléka hisz Istenben illetve a halál utáni életben, ez az arány azonban 99 százalék Marokkóban.

Európában a legtöbb vallásos fiatal magánügynek tekinti a szexualitást és a partnerkapcsolatot. A fiatal protestánsoknak csak hét, a katolikusoknak pedig 14 százaléka véli úgy, hogy a hit befolyással van az egyén intim életére. Európán kívül a protestánsok jó kétharmada, a katolikusoknak pedig kereken a fele véli úgy, hogy összefüggés van a vallásosság és a szexualitás között.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását