2024. május 2. - Zsigmond

Brit győzelem a triatlon világkupán

A brit Andrea Whitcombe nyerte a tiszaújvárosi triatlon Világkupa női versenyét, Szabó Zita legjobb magyarként nyolcadik lett. Már 10:30-kor rekkenő hőségben ugrottak a sajószögedi tó vízébe a versenyzők.
2008. július 13. vasárnap 16:31 - Hírextra
A 1,5 km-es úszás az amerikai Sarah Groffnak sikerült a legjobban, de - a várakozásoknak megfelelően - őt szorosan követte Vanek Margit. Hiába volt kettőjüknek félperc előnye, a következő, nyolcfős boly - amelyben Tóth Zsófia is ott volt - kerékpáron azonnal felért rájuk.

Öten azonban olyan elképesztő iramot diktáltak, hogy hamar kettészakadt az élmezőny, s már a 40 km-es kerékpározás elején kialakult az élen egy kvintett, míg a másik öt versenyző - közte Tóth-tal és Vanekkel - visszaesett a főmezőnybe. Mivel a hátsó, mintegy húsz versenyzőt számláló, valamennyi magyart magában foglaló boly nem dolgozott össze kellően, így a vezető ötösfogat könnyedén növelte előnyét, mire a 10 km-es futásra került a sor, közel négy perccel járt az üldözők előtt, ezzel az első öt hely tulajdonképpen el is dőlt.

Koch Renáta elképesztő iramban kezdte az erősségének számító 10 km-es futást, de a junior vb-n bronzérmes Tóth Zsófia és az egyetlen magyar olimpikon Szabó Zita sem maradt el sokkal tőle a 9-10. helyen. A zárószám féltávjánál azonban már igencsak éreztette hatását a 37 fokos kánikula, ugyanis egyesek teljesen kimerültek: a bajai Koch is enerválttá vált, visszaesett a 12. helyre, míg Tóth és Szabó feljött a 7-8. pozícióba. Az élen ugyanekkor Whitcombe váltott ritmust, majd mögötte az ausztrál Felicity Abram és a brazil Mariana Ohata ért célba dobogós helyen.

Az utolsó 5 km-en a juniorkorú Tóth Zsófia - legtöbb fiatal riválishoz hasonlóan - elkészült erejével, míg Szabó bírta a saját maga által diktált egyenletes iramot, s a nyolcadik helyen ért célba.

"Nagyon boldog vagyok, ez életem legjobb eredménye. Most vagyok legjobb állapotban eddigi pályafutásom során, de leszek még jobb is majd az olimpián. Most is nagyon kemény munkából érkeztem, talán éppen ennek köszönhető, hogy bírtam az extrém körülményeket és nem fogytam el a végére sem. Hasznos tapasztalatokat gyűjtöttem Pekingre, s további öröm, hogy olyanokat vertem meg, akiket idén még nem, ilyen például Tóth Zsófi is" - örült eredményének Szabó.

A nagy reménységnek tartott Tóth ugyanakkor csak annyit mondott, hogy "kivégezte" a kánikula.

A pekingi olimpia várható körülményeihez hasonlítható időjárásról sokat elárul, hogy akadt olyan versenyző, aki hányt a futás során. A negyedikként záró Groff pedig a célegyenesben már látszólag nem is tudott magáról, mozgása teljesen szétesett, s csupán a célkapu lebegett a szeme előtt, majd a befutást követően azonnal összeesett, s elsősegélyben kellett részesíteni.

Eredmények:

1. Andrea Whitcombe (brit) 2:02:47
2. Felicity Abram (ausztrál) 2:03:33
3. Mariana Ohata (brazil) 2:04:06
...8. Szabó Zita 2:07:45
...10. Tóth Zsófia 2:08:11
...17. Koch Renáta 2:10:24
18. Vanek Margit 2:10:54
19. Horváth Gréta 2:02:12
20. Láposi Kata 2:12:41
Kovács Zsófia feladta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását