2024. április 20. - Tivadar

Nano Törzsasztal

A nanotechnológia oktatásának fejlesztését és az arról szóló szélesebb körű tájékoztatást, végső célként pedig a tantervszerű középiskolai tanítást tűzte ki célul a Nano Törzsasztal - tájékoztatta a szerveződés elnöke, Mojzes Imre az MTI-t.
2008. július 12. szombat 12:05 - Hírextra

A nanotechnológia oktatását, amely egyre többször napirendi pont a Magyar Tudományos Akadémia Akadémiai Klubjának keretében 2004 óta működő törzsasztal ülésein, többlépcsős fejlesztés során vezetnék be: első lépésként a törzsasztal tagjai iskolákat keresnek fel, kezdeményezve egy szakköri jellegű oktatás elindítását.

A következő lépés a fizikát, biológiát és kémiát oktató tanárok továbbképzése. Mojzes Imre kifejtette: a képzéshez -, amit önkéntes alapon, hétvégente tartanának - a résztvevők jelképes összeggel járulnának hozzá, a költségek jelentős részét uniós pályázati forrásból fedeznék. Képzési helyszínként Miskolcot, Szegedet és Budapestet jelölte meg.

Tájékoztatása szerint a harmadik lépés a tanárok képzése az egyetemeken. A "nanoszakot" a hatályos törvény szerint akkreditáltatnák; ez a képzés lenne a középiskolai oktatás alapja.
Távlati célként a törzsasztal elnöke a nanotechnológia középiskolai, tantervszerű oktatását nevezte meg, hozzátéve: "nem akarjuk a középiskolai képzést megreformálni, hanem mint civil szervezet szeretnénk beszélni a nanotechnológiáról". Elmondta azt is, hogy nem akarnak a mostani reáltantárgyaktól óraszámot elvenni.

Az iskolai oktatás mellett szélesebb kör felé is nyitni szeretnének; ebben a törzsasztal által készíttetett filmek segítenek, de tervezik egy "nanobusz" elindítását is, amely az országot járná és az érintett településeken előadásokat tartanának a nanotechnológiáról.

Mint kifejtette, az "alulról jövő kezdeményezés" alapja, hogy egyre több olyan termék jelenik meg, amelynek előállításához nanotechnológiai eljárásra van szükség (napolaj, rúzs, mosóporok, csomagolóanyagok). Ezekről az átlagemberek is egyre többet hallanak, így el kell kezdeni ismerkedni a nanotechnológiával - közölte Mojzes Imre.

A törzsasztal elnöke a technológiát úgy írta le: minden olyan anyag vagy eszköz, amelynek egyik dimenziója kisebb, mint 100 nanométer, nanotechnológiának tekinthető. Számos tudományágban, így az orvostudományban is megjelenik, de a társadalomra is kihatással van. A tudományág egy másik szemlélet is: számos olyan anyag van, amely nanoméretben vizsgálva teljesen másként viselkedik, mint ahogy azt megszoktuk.

Mojzes Imre szerint a nanotechnológia számos iparágban sok újdonságot hoz, a közeljövőben a kijelzők gyártásában terjed majd el az alkalmazása.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását