2024. március 29. - Auguszta

Díj az ismeretterjesztő tudósnak

Freund Tamás akadémikusnak, Széchenyi-díjas neurobiológusnak, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézete igazgatójának ítélte "Az év ismeretterjesztő tudósa" elnevezésű díjat a Tudományos Újságírók Klubja (TÚK).
2007. november 21. szerda 07:38 - Hírextra

Dürr János, a TÚK főtitkára kedden az MTI-vel közölte: a díjazott személyére minden évben a szervezet tagjai tesznek javaslatot. Olyan személyiségek munkáját ismerik el, akik tudományos tevékenységük mellett közérthetően képesek a nagyközönség elé tárni kutatási eredményeiket - tette hozzá.

A díjjal a közlemény szerint oklevél jár, emellett a londoni International Star Registry (Nemzetközi Csillagregiszter) bejegyzése alapján a díjazott nevét kapja egy csillag. Freund Tamásról az Andromeda csillagképben lévő egyik égitestet nevezik el - olvasható a dokumentumban.

Az ez évi elismerést december 11-én adják át a Magyar Tudományos Akadémia budapesti székházában. Az összegzés szerint eddig Simonyi Károly, R. Várkonyi Ágnes, Csányi Vilmos, Falus András, Marx György, Vekerdi László, Csermely Péter, Vámos Tibor kapta meg a díjat.

Freund Tamás 1959-ben született Budapesten. 1983-ban kapott diplomát az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. Azt követően, 1990-ig a Semmelweis Orvostudományi Egyetem I. sz. Anatómiai Intézetének ösztöndíjasaként, majd tudományos munkatársaként tevékenykedett. 1990-től az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetének osztályvezetője, 1994-től igazgatóhelyettese volt, 2002 óta az intézmény igazgatója.

Többször volt vendégkutató az Oxfordi Egyetemen. 2002-ben az Európai Idegtudományi Társaság elnökévé választották, 2004-ben az Európai Idegtudományi Társaságok Szövetségének elnöke lett.
Freund Tamás tevékenységét egyebek mellett Bolyai-díjjal (2000) és Széchenyi-díjjal (2005) ismerték el.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását