2024. április 27. - Zita

Keserü Ilona Washingtonban

Keserü Ilona kortárs festőművész a washingtoni Női Művészek Múzeumának adományozta Fekete Vonal című alkotását - tájékoztatta az MTI-t a múzeum közleményben.
2008. július 12. szombat 10:12 - Hírextra

Az 1968-ban készült festmény a művész szavai szerint "a női lét érzését és életörömét" ábrázolja. A Fekete vonal Keserü Ilona egyik első olyan vászondomborításos alkotása, amelyen ragasztóval egymáshoz illesztett vászondarabokkal hozott létre háromdimenziós figurákat.

Susan Fisher Sterling, a Női Művészek Múzeumának igazgatója a modern európai művészetet felölelő kollekció fontos kiegészítésnek tartotta a magyar művész alkotását.

Keserü Ilona a 60-as évek közepén induló neoavantgárd művészgeneráció jelentős alakja, az IPARTERV-csoport tagja volt. A budapesti Képzőművészeti Főiskola freskószakán végzett, majd Olaszországban is folytatott tanulmányokat, és nagy hatással volt rá az Arte Povera, valamint a korai feminista mozgalom.

Művészetében különféle minőségű textilek, zsinórok, szalagok és más egyszerű anyagok alkalmazásával törekszik háromdimenziós hatást elérni. Az 1933-ban Pécsett született, jelenleg Budapesten élő művésznő alkotásai Magyarországon kívül német, olasz, francia és osztrák múzeumokban láthatók.

Az amerikai fővárosban 1987 óta működő Női Művészek Múzeuma a képző- és előadóművészetek, valamint az irodalom területén alkotó női művészek munkáit mutatja be. Állandó gyűjteményében több mint 800 művész alkotásai kapnak helyet.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását