2024. május 3. - Tímea, Irma

Karlovy Vary filmfesztivál magyar érdekeltsége

Retrospektív vetítéssorozatot tartanak a Pressburger Imre-Michael Powell alkotópáros filmtörténeti jelentőségű munkáiból a júliusi Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon.
2010. február 25. csütörtök 14:15 - HírExtra
A patinás cseh fesztivál szervezői az esemény honlapján jelentették be, hogy a filmtörténet egyik legfigyelemreméltóbb alkotópárosának filmjeiből mutatnak be válogatást a július 2. és 12. között zajló 45. filmmustrán.

A magyar származású Pressburger Imre a harmincas évek közepén - nevét Emeric Presburgerre változtatva - telepedett le Angliában, ahol 1939-ben találkozott Michael Powell-lel. Közös filmgyártó vállalatukat 1943-ban alapították, és együttműködésük során mintegy húsz közös produkciót hoztak létre.

A Blimp ezredes élete és halála (1943), a Diadalmas szerelem (1946) vagy a Fekete nárcisz (1947) című filmjeik nagy hatással voltak Európa és a világ filmművészetére. Pressburger és Powell munkáinak nagy csodálója, Martin Scorsese amerikai filmrendező filmalapítványán keresztül támogatta egyik leghíresebb produkciójuk, az 1948-ból származó Piros cipellők digitális felújítását. A restaurált változat tavaly szerepelt a cannes-i filmfesztiválon és nyáron Karlovy Varyban is bemutatják majd.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását