2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Írekkel közösködünk

Az ír-magyar kulturális fesztivál bizonyára jelentősen hozzájárul a két ország közötti kapcsolatok fejlesztéséhez - fogalmazott a győri rendezvény résztvevőihez küldött üzenetében Mary McAleese ír államfő. Az elnök asszony levelét a fesztivál pénteki megn
2008. július 12. szombat 08:46 - Hírextra
Az ír államfő közlése szerint Magyarország Írország fontos partnerévé vált az Európai Unión belül.
Létrejöttek azok a feltételek, amelyek segítik a már meglévő kapcsolatok további kivirágoztatását - mutatott rá Írország elnöke, aki Sólyom László köztársasági elnökkel vállalta a győri fesztivál fővédnöki tisztét.

A vasárnapig tartó rendezvénysorozattal szeretnék szorosabbra fűzni a két ország közötti kapcsolatot, amelynek egyházi gyökerei három évszázadra nyúlnak vissza és Győrhöz kötődnek.
A megnyitó ünnepi beszédében Borkai Zsolt polgármester megemlékezett Walter Lynch clonferti püspökről, aki a XVII. század közepén érkezett Győrbe, s hozta magával a bazilikában őrzött kegyképet, amely a Szűzanyát a kis Jézussal ábrázolja.

Az ír püspök az angol csapatok elől menekülve 1655-ben talált menedékre a városban, s itt élt 1663-ban bekövetkezett haláláig.

A bazilikában elhelyezett kegykép a korabeli dokumentumok tanúsága szerint 1697. március 17-én Szent Patrik, azaz Írország védőszentjének ünnepén vérrel könnyezett. A vérrel könnyezés évfordulóján évről évre zarándokok sokasága rója le kegyeletét az ereklye előtt - idézte fel a polgármester.

Az évszázados kapocs alkotja az ír-magyar fesztivál szellemi hátterét, erkölcsi, kulturális tartalmát, teremt lehetőséget a két ország közötti együttműködés további erősítésére - hangoztatta Borkai Zsolt.

Pápai Lajos győri megyés püspök köszöntőjében kiemelte: a kegykép kultusza él a hívő emberekben.Martin Greene, Írország budapesti nagykövete üdvözletében örömmel nyugtázta, hogy élénkülnek a két ország közötti gazdasági, kulturális, turisztikai kapcsolatok.

A háromnapos fesztiválon lesznek klasszikus és könnyűzenei koncertek. A megnyitó után Sebestyén Márta istenes és világi énekeket adott elő. Szombaton fellép a Szanyi Bokréta együttes és a Rajkó Művészegyüttes a Széchenyi téren.

Vasárnap Walter Lynch tiszteletére mise lesz a bazilikában. A miséhez kapcsolódva megkoszorúzzák a püspök emléktábláját. A programot ír-magyar szimfonikus est zárja: a Győri Filharmonikus Zenekart Robert Houlihan ír karmester vezényli a Richter-teremben. Közreműködik Neil Mulligan ír dudás. A fesztiválra népes zarándokcsoport érkezett Írországból.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását