2024. április 25. - Márk

Ötkarikás magyar éremleső

Rohamosan közeledik az olimpia, így már nem tehetjük meg, hogy ne beszéljünk nyíltan az esélyekről és ne legyünk őszinték. Ezt szem előtt tartva végigvettük a magyar olimpiai sportágakat és körbejártuk sportolóink sanszait.
2008. július 11. péntek 17:29 - Gedei Szilárd


Torna

Ne arról beszéljünk, hogy Berki nem lesz ott lólengésben az olimpián, hanem arról, hogy kik azok, akikért szurkolhatunk (nem lesz hosszú a névsor): Gál Róbert a férfi egyéni összetettben és Böczögő Dorina női egyéni összetettben. Ennyi. Az esélyek pedig? Gálnak valamivel nagyobb esélye van a pontszerzésre, mint a hölgy tagnak. Neki ugyanis nagyjából semmi – de tegyük gyorsan hozzá: ez nem az hibájuk, hanem a magyar sporté. Hagyták ugyanis leépülni a tornasportot, s még diplomáciában is gyengék vagyunk: az éremhalmozó Berki Krisztián helyett ugyanis egy jemeni tornász utazik, valahonnan a világranglista 346. helye környékéről.

Asztalitenisz

Ugyan női csapat nem lesz Pekingben, a csajok azonban egyéniben egész sokáig juthatnak. Persze minden a sorsolástól függ: a lényeg, hogy minél tovább kihúzzák ázsiai ellenfél nélkül. Pekingben kínai ellen továbbjutni: nagyjából olyan csoda lenne, mint az összes városival egy nap alatt kezet fogni… Jakab János kvótája pedig a férfi szakág csodája – tőle lenne a legnagyobb bravúr a pontszerzés.

Birkózás

Kerek tíz „répafülű” száll majd fel a kínai fővárosba tartó repülőgépre; ez kifejezetten szép eredmény tőlük. Hat kötött, három szabadfogású és egyetlen hölgytagja lesz a birkózóválogatottnak. Deák Bárdos talán végre dob egy nagyot – sőt, reméljük, hogy sokakat el fog hajítani, de azért ennek kicsi az esélye, tekintve, hogy 120 kilóban indul…A nagy öregek mellett persze figyeljünk oda az aranygenerációra is, Lőrincz Tamás például meglepetéssel is szolgálhat – bár a 18 évesen szerzett Eb címe után ki lepődne meg egy ötkarikás érmen?

Evezés

Hát, a Varga Tamás, Hirling Zsolt könnyűsúlyú kétpárevezős egységünkben lehet minden bizodalmunk, az evezős kontingens ugyanis rájuk korlátozódik. Ha ők nem mutatnak jó formát, akkor bizony az evezés is ledegradálódik magyar szempontból a futottak még versenyek közé. Kár lenne értük…

Műugrás

Na, ez egy tipikusan olyan sportág, amelyet eddig nem a magyaroknak találtak ki, de most mi is fel tudunk küldeni a deszkára, toronyba fiatal tehetségeket és ők meg szépen leugornak. A zsűri meg szépen lepontozza a produkciót, Barta Nóra esetében például reméljük, hogy nem fukarkodnak majd a pontokkal – s ha így lesz, akár a hat közé is jó lehet az Eindhovenben edző műugrónőnk, de Kormos Villőt se felejtsük el; egyébként mindketten első olimpiájukra készülnek.

Sportlövészet

Marhaság lenne azt képzelni, hogy Athén bajnoka, Igaly Diána fél ujját a ravaszon tartva is halomra lövi majd a korongokat – nem is beszélve az ellenfeleiről – és simán fellövi magát újra a dobogó legfelső fokára. A sportlövészet ugyanis bonyolultabb ennél, ezért nagyobb az esélye annak, hogy ezúttal más szállítja a meglepetést – nevezzük nevén: Sidi Péterre gondoltam. Az eredmény ugyanis már évek óta benne van, Pekingben meg akár ki is jöhet; a pontszerző hely mindenesetre nem elérhetetlen a számára, a többit meg majd meglátjuk…

Súlyemelés

Ezen a ponton fakadnak sírva a magyar sport szerelmesei és bevallom én is… Egy, azaz egyetlen egy magyar súlyemelő, Baranyai János fogja országunkat képviselni. Ilyen mélyen még soha nem volt a súlyemelősportunk, de mit várjunk az Athéni doppingbotrány után? Még mindig jobban járunk az egy kvótával, mint a bolgárok, akiknek a teljes csapatát kihúzták az olimpiai listáról. Tudniillik (rosszul) doppingoltak…

Triatlon

Egy hölgy van talpon és biciklin csak a vidéken: Szabó Zitától azonban ne várjunk csodát: ha a hihetetlenül erős mezőnyben lépést tud tartani a többiekkel, már megtette, amit kellett és büszkék lehetünk rá. Valószínűleg nem a triatlonról fog számunkra ez az olimpia szólni, de Zita legalább színesebbé teszi a nem túl sokoldalú magyar olimpiai összeállítást.

Vitorlázás

Tegye fel a kezét, aki hallott már az RS:X nevezetű vitorlásosztályról! És aki már próbálta is? Esetleg vannak, akik rendszeresen űzik? Na de olyan biztos nincs, aki ezt az izét olimpiai szinten csinálja! De van! Detre Diána és Gádorfalvi Áron is ott van ugyanis az ötkarikás szörfversenyen. Berecz Zsomborral kiegészülve pedig máris trióvá alakul a magyar vitorlás különítmény. Mit lehet erre mondani? Jó szelet…

Atlétika

Csalóka a számadat: 21 atlétánk lehet ugyanis ott a játékokon – az A és a B szintet elérő sportolókról van szó. 21: ez még nyerőszám is lehetne, de meg kell jegyezni, közülük senki nem esélyes a győzelemre – a három nemzetközi szinten is jegyzett dobóatlétánkon (Kővágó, Máté, Pars) és Zsivoczki Attilán (tízpróba) kívül talán csak Papp Krisztina (5000 méter) érhet döntőközelbe. Szó, mi szó: a magyar atlétika is látott már szebb éveket is. De legyünk optimisták, és reménykedjünk egy bravúrdobogóban – csak tudjon utána pisilni a derék atlétánk!

Vízilabda

Hogy a végén legyen valami jó is. Azt már megszokhattuk, hogy a pólósaink (a lányok is) esélyesként szállnak vízbe minden tornán, az olimpia azonban más. A kétszeres címvédő srácoknak nem kell bemutatni az ötkarikás feelinget, a lányok pedig végre fel akarnak törni a dobogó legfelső fokára - talán konzultálhatnak a fiúkkal, hogyan is kell ezt végrehajtani.  A férfiaknál persze a szerbek lesznek a fő ellenfeleink az aranycsatában, de a horvát, spanyol, olasz hármast sem szabad leírni. Az érem azért minden körülmények között kötelező nekik, és a nőknél is várhatunk valami hasonlót. A csoportmeccsek és az elődöntőkig vezető út ugyanis simának tűnik - legyünk optimisták, sima lesz. Kemény Dénes a malagai Európa-bajnokságon csupaszíthatja le keretét, és nevezheti meg a 13 pekingi főszereplőt. A női kapitány, Godova Gábor hasonlóképpen fog cselekedni - egy biztos: mindkét csapatra oda kell majd figyelnünk, hiszen éremveszélyesek, nem mellesleg a magyar olimpiai csapat kirakatalakulatai, mint ahogyan a vízilabda a magyar sport esernyője is egyben.

Kézilabda

Puljezevic hiába lett magyar állampolgár, vitathatatlan tehetségét ugyanis Pekinben nem csillogtathatja magyar színekben - meg másmilyenben sem -, férfi válogatott ugyanis nem jutott ki a játékokra. Ott lesznek viszont a lányok, Görbicz Anita vezérletével. Ugyan végleges, hivatalos keret még nincs, nagyjából lehet sejteni, hogy kik utaznak. Pálinger Kati például biztos a csapat első számú kapusa lesz - a szakemberek szerint pedig a legnagyobb klasszisa a válogatottnak. A fiatalokkal kiegészített gárda azért pontszerzésre mindenképpen esélyes, sőt a dobogó is benne lehet a játékukban. Ha a klasszisok hozzák magukat, a fiatalok (például Szamoránsky vagy Hornyák) pedig erőn felül teljesítenek az egész tornán, akkor bizony az is előfordulhat, hogy Sydney után ismét döntőben szurkolhatunk a lányoknak. De ha már oda jutnak, alakuljon már egy kicsit máshogy a vége...

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását