2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Ötkarikás magyar éremleső

Rohamosan közeledik az olimpia, így már nem tehetjük meg, hogy ne beszéljünk nyíltan az esélyekről és ne legyünk őszinték. Ezt szem előtt tartva végigvettük a magyar olimpiai sportágakat és körbejártuk sportolóink sanszait.
2008. július 11. péntek 17:29 - Gedei Szilárd
Öttusa

Nekünk, magyaroknak mindig is szívünk csücske volt az öttusa, s nem mellesleg mindig is sikeresek voltunk benne. Hagyományos sportág lévén legalább az athéni siker megismétlése a cél – azaz egy aranyérem behúzása. A hazai rendezésű világbajnokság után legjobbjaink már Pekingre készülhetnek: az öttusa küldöttségünk Horváth Viktor, Balogh Gábor, Vörös Zsuzsanna és Gyenesei Leila összeállításban küzd majd a helyezésekért. Addig azonban még formába kell lendülnie az egész csapatnak, a VB-n ugyanis talán csak Gyenesei teljesített önmagához képest megfelelően – bár Horváthot lábsérülése is hátráltatta a jó teljesítmény elérésében. Vörös Zsuzsa azonban elárulta, csalódott lenne, ha a négy évvel ezelőtti csodálatos arany után idén nem sikerülne a pontszerzés sem. „Erre nem lehet készülni, ez más nap, mint egy Európa-bajnokság, vagy világbajnokság. Itt a pillanatnyi forma dönthet, kapásból fel tudnék sorolni vagy tizenöt nevet, aki nyerhet. A magyar csapat viszont mindig esélyes legalább egy éremre, mint minden évben, minden versenyen.”

Ökölvívás

Öt magyar legény a szorítóban – na, azért nem egyszerre, mindenki kivárja a sorát. Bedák Pál (48 kg), Kalucza Róbert (51kg), Varga Miklós (60kg), Káté Gyula (64kg) és Szellő Imre (81kg) alkotja majd az ütős magyar válogatottat. Kovávs „Kokó” István szerint „két nemzetközileg is elismert bunyós van köztük, Bedák „Pimpa” és Káté. Ők akár aranyéremre is esélyesek, de éremre mindenképpen. A többiektől a tisztes helytállás az elvárható, a dobogó nem reális tőlük. Az pedig, hogy érem nélkül tér haza az ütős különítmény, az minden sportágban előfordulhat, de azért csalódás lenne…”

Tenisz

Ha tenisz, akkor Szávay. Az már korábban biztos volt, hogy a legmagasabban jegyzett magyar teniszező utazhat Pekingbe, a másik induló, Arn Gréta neve azonban csak most lett biztos az indulók névsorán. A tenisz nem tartozik a klasszikus magyar sikersportágak közé, sőt a pekingi érem is bravúr lenne – még akkor is, ha Szávayval ellentétben nem minden sztár preferálja a játékokon való szereplést. „Arn Gréta soha nem játszott magyar színekben – hát most előkerült és örül mindenki, hogy ki tudunk állítani még egy lányt az olimpiára…Erről nem is mondanék többet, mert csak ideges leszek…Ági viszont – egy kis elfogultsággal – éremesélyes a versenyen. Én tudom milyen érzés részt venni az ötkarikás játékon, más a hazádért és nem a pénzért teniszezni” – osztotta meg velünk gondolatait Temesvári Andrea, aki 1996-ban a nyolc közé jutott Atlantában Csurgó Virággal az oldalán a párosversenyben.

Vívás

Kétszeres címvédőként indulhatott volna, de nem szerzett kvótát Nagy Tímea – a magyar vívó válogatott így hát nélküle lép pástra az ötkarikás versenyeken. Azért aranyra esélyes formáció így is akad: itt van például az örök ígéret férfi kardcsapat Nemcsik Zsolttal az élen – aki Athéni ezüstje után talán végre át tudja lépni saját árnyékát. Nem is olyan titkos esélyes a férfi párbajtőrcsapatunk; Kulcsár Krisztiánék rutinja csapatban és egyéniben is dobogót jelenthet. A tőröző Mohamed Aida és a párbajtőröző Mincza-Nébald Ildikó is bizonyíthatja klasszisát egy éremmel, s még női kardban is indítunk versenyzőt: Nagy Orsolya személyében. Összességében megdöbbentő és elszomorító lenne, ha nem sikerülne a viszonylag népes küldöttségnek legalább egy aranyat szereznie, de sajnos ennek a lehetősége is ott lengedezik a pást felett.

Kerékpár

A mezőnyversenyben Kusztor Péter és Bodrogi László mutathatja meg, hogy igenis van magyar kerékpársport. Az érem viszont, mint ahogyan a pontszerzés is csak csoda folytán teljesíthető számukra, esetleg egy jó ütemű szökéssel lehet esélyük a jó eredményre. Az egyéni időfutamban azonban a Franciaországban edző Bodrogit nevezhetnénk a magyar olimpiai csapat szupertitkos csodafegyverének is: egyáltalán nem elképzelhetetlen ugyanis, hogy a világbajnoki ezüstérmes kerekesünk megveri a nagy biciklis nemzetek legjobbjait és megszerzi a sportág első magyar (arany?)érmét. Parti András pedig hegyikerékpárban indul, a pályakerékpáros és a BMX szakág versenyeit nélkülünk rendezik. Sipos János korábbi nagyszerű kerékpáros szerint: „Bodrogi Laci sokak szerint dobogóra lehet esélyes, de inkább a pontszerzés a reális. A Peking melletti pálya elég speciális, sok emelkedővel, ezért készül erre is fokozottan Laci. Kusztor Péter pedig a mezőnyversenyben végezhet az indulók első harmadában, ami már nagy eredmény lenne tőle.”

Úszás

A legnagyobb magyar kontingens az úszóké: 25-en ugranak majd a gyönyörű pekingi uszoda vizébe – a döntőkben helyi idő szerint reggel. Cseh Laci, Gyurta Dani és a többi hős megpróbálja felvenni a világ ritmusát – ami valljuk meg, még a szuperúj, szupergyors úszódresszben is nehéz lesz. Az úszóvilág ugyanis egy új hiperdoppingszertől hangos. Ettől függetlenül a „főúszógurunk”, Cseh Laci meg akarja verni Phelps-t, és ez így van rendjén. Ha pedig emlékezünk Gyurta berobbanására Athénban, akkor reménykedhetünk a „kisebbek” jó szereplésében is; Jakabos Zsuzsanna, vagy Verrasztó Evelyn képes lehet a bravúrra – de jó is lenne újra úszóaranynak örülni…

Itt kell megemlítenünk egy másik sportágat is: a hosszútávúszás 10 kilométeres számában indul ugyanis Gercsák Csaba is.

Cselgáncs

Judózóink Barcelona óta nem tudtak igazán átütő sikert elérni, most viszont elég jól csengő nevekkel tele a keret: a sportszeretők Ungvári, Hadfi, vagy Bor Barna neve mellett a női különítményt: Csernoviczki, Baczkó és Mészáros művésznőt is ismerik. Hadfi Dániel például kontinensbajnokként repül Kínába, ahol azonban az ázsiai cselgáncsozókkal is számolni kell. Mégis, egy éremre azért esélyes ez a magyar csapat, ezt kérdeztük Atom Antitól is: Barcelona bajnoka, Kovács Antal pedig válaszolt is: „Nagyon erős csapatunk van, a judo talán az egyetlen sportág, amely növelni tudta a létszámot Athénhez képest. Hat kiváló sportolónk lesz ott, az sem lenne meglepetés, ha több érmet is szereznénk, persze ez nagyban függ a sorsolástól és a bírói felfogástól is. Papíron persze Ungvári Miklós és Hadfi Dániel a legesélyesebbek, de mindenkiben ott rejlik a potenciál.”

Kajak-kenu

Az a vicc, hogy a legnagyobb veszekedésekkel tarkított sportágunk valószínűleg így is a reménybeli pekingi éremeső fő okozója lehet. A legnagyobb sztárok, a 23-szoros világbajnok Kovács Kati és a mindig pörgő Janics Natasa aranya már szinte tutira vehető, de a csapat többi tagja is villanthat: Vereckei Ákos vagy a Kolonics-Kozmann duó végső győzelme sem elképzelhetetlen. A kenusoknál pedig Vajda Attila lehet a nyerőember, de egyébként is: a magyar kajak-kenu sportban nincs olyan, hogy leírnak valakit – vagy ha mégis, az nagy hiba lehet.

Angyal Zoltán szövetségi kapitány szerint is reális a három aranyérem – ő Vajdát, Kolonicsékat, Kammereréket (mindkét egység 1000 méteren) és persze a női szakág nagyágyúit tekinti favoritnak. „Reálisan 6-7 éremben gondolkodunk, de ebben a sportágban is előfordulhat bármi” – azaz ez a szám lehet tíz is, meg persze kevesebb is. Mindenesetre a „kajaknagyasszony” Fábiánné körül dúló viták és sértődéshullám aligha tesz jót a sportágnak – de az is kétségtelen, hogy az olimpiai érmek egy jelentős hányadában benne lesz Kati néni keze is.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását