2024. április 19. - Emma

Maci jár egy felvidéki faluba

Napok óta medve kószál a Besztercebánya megyei Óhegy (Staré Hory) nevű faluban: a három-négy éves mackó nem túl félénk: nemcsak a házak közelében látni, de a falun is keresztülvág.
2008. július 11. péntek 09:54 - Hírextra
"Óhegy, akárcsak a közeli erdőkben álló falvak közelében egész évben élnek medvék. Néha nyáron és ősszel a faluba is behatolnak élelemért. Nyáron és ősszel szinten kizárólag erdei gyümölcsökön élnek, s ha nincs elég áfonya, málna és szeder, a faluban keresnek maguknak a fogukra valót" - mondta el Miroslav Saniga, a Szlovák Tudományos Akadémia Erdőökológiai Intézete óhegyi kutatóállomásának munkatársa.

A medvéknek alaposan be kell lakmározniuk, mielőtt téli álomra visszavonulnak a barlangjukba. Így a közeli hetekben nagyobb számban várható "látogatásuk" a hegyi falvak gyümölcsöskertjeiben. Éjszakánként leginkább a szilva, az alma és a körte vonzza őket, de a méhészetek és a hegyi karámok is számíthatnak a látogatásukra.

A szakértő figyelmeztet: a falvakba látogató medvék viselkedése eltér a természetestől, kiszámíthatatlan lehet, így az ártalmatlannak látszó, bátor mackóra is oda kell figyelni. Ezért ne közelítsék meg és ne provokálják őket, és ha mégis meg akarja valaki őket figyelni, ezt biztonságos távolságból tegye - tanácsolta Miroslav Saniga.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását