2024. április 18. - Andrea, Ilma

Megelevenedik a Muraköz

Muravidék - korok és kultúrák keresztútján - címmel kiállítás nyílt a Közép-európai Kulturális Intézetben, amely bemutatja a szlovéniai régió műemlékeit, képzőművészetét és néprajzi értékeit. A tárlat a lendvai Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet és a G
2008. május 16. péntek 07:16 - Hírextra
A Közép-európai Intézet Rákóczi úti kiállítótermében belépő látogatót gyönyörű, színes fotók fogadják: a muravidéki táj, csíkos szántóföldek, kastélyok, köztük a rakicsányi Batthyány-kastély, barokk templomok és egy szecessziós remekmű, a muraszombati Szent Miklós-székesegyház, Lendva főutcája. Zóka Gyula fotográfus a budapesti kiállításra újra lefotózta a Muravidék azon látványosságait, amelyek láthatók Vida István alsólendvai mérnöknek az Osztrák-Magyar Monarchia korszakából való képeslapgyűjteményéből összeállított hat tablón is.

Göncz László, a művelődési intézet igazgatója az MTI-nek elmondta: fő törekvésük az volt, hogy bemutassák a budapestieknek a Muravidék magyar jellegű értékeit, mivel abban a régióban négy nyelvi és kulturális közösség élete kapcsolódott össze: a szlovén, a horvát, a német és a magyar lakosságé. Együttélésük, közös hagyományaik teszik különlegessé a Muravidéket.

A lendvai intézet feladata a magyar kultúra és kulturális értékek fölkarolása, az anyanyelv ápolásának segítése, magyar nyelvű könyvek terjesztése - tette hozzá Göncz László. Munkájukhoz 70 százalékos támogatást ad a szlovén állam, míg 30 százalékot pályázatok útján szereznek meg.

Ápolják Lendva nagy szülöttének, Zala György (1858-1937) szobrászművésznek, a többi között az Aradi vértanúk, a Millenniumi emlékmű alkotójának emlékét, és a népművészetben fölélesztették a hímzés tudományát. Hetés vidékének rég elfeledett mintáit 10 új hímzőszakkörben varrják ismét, s több darabot - piros és fehér hímzéses terítőket - hoztak el a kiállításra.

Gerics Ferenc, a lendvai Galéria Múzeum igazgatója, a kiállítás kurátora arról beszélt az MTI-nek, hogy a Lendván élő vagy onnan elszármazott 10 művész munkáit mutatják be a közönségnek. Zala György Magdolna és Honvéd című szobrát hozták el, Gábor Zoltán Lendván született, most Zágrábban élő festőművész Zala György házát festette le, ott vannak a falakon Göntér Endre, Gálics István, Dubravko Baumgartner, Zdenko Huzjan, Dancs Marika, a néhai Pandur Ludvik és fia, Lajos festményei, s láthatók Király Ferenc Munkácsy-díjas szobrász alkotásai.

Gerics Ferenc hozzátette, hogy a legrégibb művésztelep Lendván működik saját bronzöntő műhellyel, s ott fogják újraönteni Zala György kisplasztikáit. Laskóban kőszobrászati művésztelep működik, s oda minden évben két magyar művészt is meghívnak. A Lendvai Várban levő Galéria - a művésztelepnek köszönhetően - igen gazdag kortárs anyaggal rendelkezik, amelyet időszaki kiállításokon mutatnak be.

A budapesti kiállításra látogatók azt is megtudhatják: most ünnepelték a lendvai esernyőgyár alapításának 100. évfordulóját, hogy városban olimpiai méretű uszoda és termálfürdő üzemel, valamint hogy nemsokára autópályán lehet megközelíteni Szlovéniában a Muravidék központját, Lendvát is.

A Muravidékről szóló tárlat június 9-ig lesz nyitva a VIII. kerület Rákóczi út 15. alatt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását