2024. április 29. - Péter

Kis foci, nagy üzlet

Magyar játékos-ügynöknek lenni jó. Először is azért, mert a hazai foci - mutatott minőségével ellentétben - igenis van pénz a magyar pályákon. Jobban mondva a játékosokban. A zsíros külföldi szerződéseket ugyanis általában ezek az ügynökök, ügynökségek ho
2008. július 11. péntek 15:25 - Gedei Szilárd
Attól speciális ez az üzletág, hogy a folyamatban részt vevő összes szereplő jól jár: a klub megszerzi az áhított játékost, a játékos örül, hogy megszerezte őt az áhított klub, a közvetítő menedzserügynökségek pedig örülnek, hogy mindkét fél örül, s persze a tiszteletdíjnak is – talán ez utóbbinak egy szikrával jobban.

Csak egy 700 ezres vizsgán múlik

Magyar játékos-ügynökök
Balla György
Dr. Bankó Tibor
Bordás Tibor
Fülöp Ferenc
Georgi Attila
Havasi Mihály
Hrutka János
Keserű László
Kiss József
Kovács Attila
Kugyela Zsolt
Laczkó Mihály
Nagy László
Németh Imre
Pataky Tibor
Paunoch Péter
Dr. Simon János
Szalma József
Szigli István
Vörösbaranyi József
Játékos-ügynöknek lenni jó, de tényleg. Még akkor is, ha a Magyar Labdarúgó Szövetség csak egyetlen, a FIFA által meghirdetett vizsgát sikerrel abszolváló személyeknek ad engedélyt a tevékenység folytatására. Ennek a vizsgának az anyagi vonzata pedig csak aprópénz a későbbi bevételekhez képest, tényleg csak 700 ezer forint, na meg persze az áfa. De ha sikerül letenni és beindul az üzlet, csak a Jóisten tudja megállítani az üzletmenetet, játékos ugyanis mindig van – ráadásul legtöbbjük külföldre ácsingózik (ki tudja, miért?).

Lényegében az összes magyar focista, Gerától Hajnalon át egészen Dzsudzsákig és a legtöbb hazai élvonalbeli játékos is kapcsolatban áll, vagy állt valamely ügynökséggel – a hazánkba szakadt külföldi légiósok viszont nem igazán tárgyalnak a magyar cégekkel, pedig közöttük is vannak olyan példányok, akik csak ebéd után, helyreállított vércukorszint mellett találják el a labdát. Egy-egy ügyes fiatalnak pedig már az ificsapatban szembe kell néznie a menedzserek hadával, akik persze azzal lopják be a zöldfülűek szívébe magukat, hogy a „neked csak a focival kell foglalkoznod, minden mást bízz rám” típusú ígéretekkel biztatják őket, ha pedig tényleg így lesz, az persze csak jó a fiatal magyar tehetségnek. Volt olyan juniorkorú focista, akit 5-6 ügynökség próbált elcsábítani, a legtöbbször azonban a legtöbbet ígérő lesz a befutó. Nem mindegy tehát, hogy Bundesligát, vagy a ciprusi élvonalat ígérik a játékosnak, s az sem, milyen klubnál köt ki a végén.

Dzsudzsák és a többiek

Addig azonban, amíg eljutnak idáig, sok-sok melójába és nem kevés telefonálással eltöltött órájába kerül az ügynöknek. Mondjuk annak azért lehet némi varázsa, ha az ember telefonlistájában ott van a nagy nyugati klubok igazgatóinak a neve. A folyamat azonban nem itt kezdődik, hanem a játékos és az ügynökség szerződéskötésénél. „A cégek csak két évre köthetnek le egy játékost – osztotta meg a kulisszatitkokat Fülöp Ferenc, a Stars&Friends Hungary Sportmanagement Kft. társtulajdonosa. Megkeressük a focistát és leülünk vele beszélni; elmondjuk neki, hogy mit tudunk az érdekében tenni, milyen szolgáltatásokat tudunk neki nyújtani és ha megegyezünk, kezdődhet a csapatkeresés.”

Fülöpék cége ismeri ám a dörgést, mivel számos futballistát segítettek már jó szerződéshez. Az egyik legnagyobb fogásuk például Dzsudzsák Balázs volt, de Priskin, Ferenczi, vagy Balog Béla is rajtuk keresztül ment külföldre, a hazaiak közül pedig például Leandroval és Bajzát Péterrel van szerződésük.

Nyírlugos leghíresebb szülöttének Eindhovenbe kerülése például tipikus folyamat volt: „Általában összeállítunk egy dvd-t mérkőzésrészletekből és több teljes meccset is küldünk a kiszemelt játékosról – a PSV például Balázs öt válogatott meccsét is látta, utána megkeresnek bennünket, elkezdődnek az egyeztetések a klubbal, majd összehozzuk a két csapatot, hogy ők megbeszélhessék egymással a feltételeiket. Mi pedig megbeszéljük a játékos feltételeit az érdeklődő klubbal. De volt már olyan is, hogy egyetlen DVD alapján megvettek egy játékost.” – vázolta föl a lépcsőfokokat a menedzser.

Nem egy koldusszakma

„Általában a sportigazgatóval vesszük föl a kapcsolatot, a PSV-nél például az elnökkel is tárgyaltunk, az angol kluboknál a menedzserekkel beszélünk, mint például a Watfordnál Adrian Boothroyd-dal. Néha pedig külföldi játékosok megszerzésében is segítünk a magyar kluboknak, ilyenkor is a játékos érdekeit képviseljük.” Amint Fülöp Ferenc szavaiból kiderül, ez egy olyan munka, ami kiépített kapcsolatrendszert igényel – nemzetközi szinten is.

Amiért pedig tényleg megéri magyar játékos-ügynöknek lenni, az a következő: a mai labdarúgásban már sehogy sem lehet kikerülni őket. Az a játékos, akinek nincs, vagy valaha nem volt ügynöke, szinte nincs is rajta a futballtérképen – ne is nagyon számítson arra, hogy közvetlenül Predrag Mijatovics, a Real igazgatójának telefonja ébreszti reggel tizenegykor. Na jó, erre még akkor sincs esély, ha van ügynöke, hiszen van, hogy a klubok csak a szerződéskötéskor beszélnek először a kiszemelttel.

Arról azonban, hogy mégis milyen részesedéseket szakítanak ki maguknak az ügynökségek, szeretnek hallgatni. Az azonban biztos, elég sok százalék köt ki a kasszájukban a transzferekből, mert hát nyilván meg kell, hogy érje a cégnek, ráadásul rengeteg munka is van ezzel – a működési költségek is magasak, utazások, szálloda, vendéglátás. Ami viszont a bevételi oldalt illeti: pénz, pénz és pénz. Milliók folynak be egy-egy igazolás után, hát persze, hogy érdekük a cégeknek, hogy pezsegjen az átigazolási piac. Ha szétnézünk a hírekben, láthatjuk, hogy pezseg is…

De most komolyan, nem jó dolog játékos-ügynöknek lenni?
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását