2024. május 5. - Györgyi

Jurij Szimonov mesterkurzusa

Jurij Szimonov tizedik alkalommal tartott karmesterkurzust Magyarországon; a Vácrátóti Botanikus kertben megrendezendő szombati záróhangversenyen a neves dirigens által kiválasztott hat növendék mellett maga a mester is vezényel két szimfonikus alkotást -
2008. július 11. péntek 14:56 - Hírextra
A kurzusok anyagát mindig Jurij Szimonov adja meg, és ő állítja össze a záróest műsorát is. Idén a Mozarttól Sosztakovicsig terjedő zenetörténeti időszakot fogják át a művek.

A vácrátóti hangversenyen három Mozart-operanyitány (Idomeneo, Szöktetés a szerájból, A varázsfuvola) és három Rossini-ouverture (Hamupipőke, Bruschino úr, A sevillai borbély) hangzik el, ezeket vezényli a kurzus résztvevői közül az a hat növendék, akit a mester kiválaszt.

Jurij Szimonov a Liszt-Wagner Zenekar élén Csajkovszkij Variációk egy rokokó témára gordonkára és zenekarra című művét és Prokofjev Klasszikus szimfóniáját dirigálja. A Rokokó-variációk csellószólamát Bogányi Tibor szólaltatja meg.

Idén 16 aktív hallgatója volt Jurij Szimonov nemzetközi kurzusának. A budapesti képzésben két magyar növendék is részt vett, Meskó Ilona és Hollókői Huba, aki ugyan hegedűs diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerezte Szabadi Vilmos irányításával, de most a finn a Sibelius Akadémián, a karmester szakon Leif Segerstam osztályának növendéke.

A több diplomás, zeneszerzőként is ismert Meskó Ilona karmester tanulmányait 2010-ben fejezi be Gál Tamás, Ligeti András és Medveczky Ádám tanítványaként. A Ventoscala Ifjúsági Szimfonikus Zenekar vezetője 2004 óta minden Szimonov-kurzuson részt vett.

Jurij Szimonov 1969-ben debütált a moszkvai Bolsoj Színházban. Az itt eltöltött évek csúcspontja a negyven év szünet után teljesen felújított Wagner-repertoár volt. Ezt jelentős külföldi felkérések követték például Párizsba, Japánba, Bécsbe, New Yorkba, Milanóba és Washingtonba.

Magyarországon szinte minden vezető zenekarral koncertezett már. Jurij Szimonov a Magyar Állami Operaházban 1977. március 18-án Bizet Carmenjével mutatkozott be. A 2005-2006-os szezonban A nürnbergi mesterdalnokokat, a Pikk dámát és a Filharmóniai Társaság Zenekarárának két koncertjét vezényelte a dalszínházban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását