2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Félévszázada Martonvásáron

Félévszázados jubileumát ünnepli a Nemzeti Filharmonikus Zenekar (NFZ) Beethoven-hangversenysorozata; a martonvásári Brunszvik-kastély parkjában július 12. és 26. között összesen három szombaton várják a közönséget az esti koncertek mellett délutánonként
2008. július 11. péntek 12:52 - Hírextra
Mint azt a zenekar főigazgatója az MTI-nek elmondta, sokat törték a fejüket, hogy mivel ünnepelhetnék meg a jogelődjüknek számító Állami Hangversenyzenekar által elindított sorozat jeles évfordulóját.

Végül nem kellett nagy bölcsesség ahhoz, hogy rájöjjenek, a muzsika a legjobb "eszköz" - mutatott rá Kovács Géza, hozzátéve: mivel a zenekarban több kamaraformáció is működik, arra buzdították a zenészeket, hogy játsszanak.

Az együttes tagjai örömmel fogadták a kezdeményezést, így július 12-én, 19-én és 26-án délután kamarazene szól a platánfák lombjai alatt, ahol egykor Brunszvik Ferenc, a zenekedvelő arisztokrata, valamint leányai, Teréz és Jozefin sétáltak Beethovennel. Az első szombat délután háromnegyed hattól a Nagyváry Vonósnégyes (Papp Dániel, Dúlfalvy Éva, Szabó Réka, Deák György) szólaltatja meg Haydn egy vonósnégyesét és Mozart két divertimentóját.

A következő szombaton a Millenniumi Rézfúvós Kvintett (Skultéty Zsolt, Spitzer Zsolt, Koppányi Béla, Andó Rajmund, Rózsa István) Gabrieli, Pezel, Scheidt, Susato, Farnati és Nino Rota kompozícióiból játszik. A harmadik szombaton pedig Stamitz F-dúr kvartettjét a Nagyváry Vonósnégyes adja elő, majd Szabó Zsolttal(fagott) és Szabó Anitával (fuvola) Beethoven D-dúr szerenádja csendül föl. A délutáni koncertek ingyenesek.

"A martonvásári Beethoven-koncertekről csak akkor tudnék igazán jól beszélni, ha költő lennék" - fűzte hozzá a főigazgató, kiemelve, hogy a Brunszvik-kastély környezete, a varázslatos angol park és az ide kötődő zenetörténeti-kultúrhistóriai emlékek is elbűvölik a hallgatót.

Több ezer ember érkezik ide az ország távoli pontjairól és külföldről, hogy Beethoven muzsikáját hallgassa ebben az ihletett környezetben, ez sok erőt kölcsönöz a kiábrándulásra okot adó világban - vélekedett Kovács Géza.

Hét mű egészen bizonyosan, és ezen fölül talán még öt Beethoven-kompozíció keletkezése köthető Martonvásárhoz, illetve a házigazdához és családjához, köztük például az Alsó-Korompán írt népszerű mű, a később Holdfény-szonáta néven híressé vált zongoradarab, vagy a Brunszvik Ferencnek ajánlott Appassionata.

Beethoven "bajuszos magyarja" bíztatta a zeneszerzőt, hogy írja meg a Kotzebue színművéhez a nyitányt és kísérőzenét, az István királyt. A nyitány idén is elhangzik Martonvásáron, Kocsis Zoltán július 19-ére tűzte műsorra. Ezen az esten a VIII. szimfónia is megszólal, a két mű között Báll Dávid játssza az Esz-dúr zongoraversenyt.

A következő szombaton, július 19-én Ariel Zuckermann vezényletével a Házavatás-nyitányt és a IX. szimfóniát szólaltatják meg. Az Örömóda szólistája Fodor Beatrix, Kovács Annamária, Gulyás Dénes és Sólyom-Nagy Sándor lesz. Zuckermann fuvolistaként és világzenei előadóként is ismert, öt évvel ezelőtt egy egész évadot töltött Budapesten, mint Fischer Iván karmester asszisztense.

A 26-i koncert programján az Egmont-nyitány, az V. (Sors) szimfónia és a C-dúr mise szerepel Vásáry Tamás vezényletével. A mise előadásában közreműködik a Nemzeti Énekkar, a szólisták: Tokody Ilona, Németh Judit, Brickner Szabolcs és Szvétek László.

Kovács Géza azt mondja, hogy a helyszín mai gazdáinak, a Magyar Tudományos Akadémia martonvásári kutatóintézetének sok köszönettel tartoznak.

Minden odalátogatónak tanácsolja a főigazgató, hogy koradélután érkezzen, mert az intézet egy kitűnő Beethoven-múzeumot rendeztetett be, és külön megemlékeznek a magyarországi óvodai rendszer megszervezője, Brunszvik Terézia áldozatos munkásságáról.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását