2024. április 29. - Péter

Balos lesz az USA új elnöke

Akár John McCain, a republikánus, akár a Barack Obama, a demokrata jelölt győz, balkezes lesz az Egyesült Államok jövendő elnöke - mint elődeik közül többen is. Ez a statisztikai érdekesség élénk figyelmet keltett az amerikai médiában.
2008. július 11. péntek 08:57 - Hírextra
1974 óta a Fehér Háznak négy lakója is "balos" volt: Gerald Ford, Ronald Reagan, az idősebb George Bush - a jelenlegi elnök apja - és Bill Clinton, mutatott rá nemrég a New York Sun című lap. Az alelnökök és a meg nem választott jelöltek között is átlagon felüli a balkezesek aránya, közéjük tartozott például Al Gore, Robert Dole, John Edwards és Ross Perrott.

Átlagosan az amerikaiak 10-12 százaléka balkezes, ez még rejtélyesebbé teszi, hogy miért jóval magasabb az arányuk az elmúlt évtizedek vezető amerikai politikusai között. A The Washington Post még azt is kimutatta, hogy az elmúlt 34 évből 22-ben "a balkezesek kezében volt az elnökség".

Egyes magyarázatok szerint a balkezesek, akik agyuk jobb féltekéjét nagyobb mértékben használják, alkalmasabbak arra, hogy egy problémát "egészében szemléljenek", egy időben több témával foglalkozzanak, továbbá kreatívabbak jobbkezes társaiknál - írta a New York Daily News.

A lapok számos példát hoznak fel erre, matematikusok, művészek, építészek nevét említik Michelangelótól és Leonardo da Vincitől Albert Einsteinig - és Marilyn Monroe-ig.

Van olyan magyarázat, hogy balkezesként a társadalom komoly nyomásával kellett dacolniuk, hogy azok is maradhassanak, ez tette őket kitartóbbá. 1900-ban az amerikaiaknak még csak alig 3 százaléka merte magát balkezesnek vallani, és még ma sincs igazán jó sajtójuk, a balkezességet sokan ügyetlenségnek tekintik.

1988-ban az idősebb George Bush elnökjelöltségét a The Washington Post véleményrovatában valaki ezzel a címmel vitatta: "Akarunk-e egy balkezes elnököt?" Később, amikor az elnököt pajzsmirigyzavarral kezelték, egyes orvos szakértők arról cikkeztek, hogy a balkezesek hajlamosabbak ilyen jellegű betegségre.

Miután idén két balkezes közül kell választania az amerikaiaknak, a New York Daily News szerint elkerülhetetlen lesz, hogy a Fehér Házban kicseréljék az ollókat és a konzervnyitókat.

A The Washington Post inkább politikai csattanóra futtatja ki a témát: szerinte az országnak "igazából egy kétkezes elnökre lenne szüksége".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását